Járvány

2020.05.19. 10:48

Operatív Törzs: az egészségügyi ellátások telefonos egyeztetés után vehetőek igénybe (videó)

A családorvosok napja alkalmából Müller Cecília köszönetet mondott minden itt dolgozónak.

A napi beszámoló előtt Bodó Sándor az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára tartott tájékoztatót, amit itt tud elolvasni.

Müller Cecília országos tiszti főorvos közölte: az elmúlt 24 órában 21 fővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, így ma 3556 fő fertőzött személyt tartanak nyilván – írja a Magyar Nemzet.

Az elhunytak száma 5 fővel, összesen 467-re emelkedett. 1412-en pedig már meggyógyultak.

A mai napon 1677 fő aktív fertőzöttet tartunk nyilván, 45 százalékuk budapesti. A gyógyultak közül 645-an (46 százalék) fővárosiak, 767 főt (54 százalék) pedig vidéken tartunk nyilván – mondta.

A családorvosok napja alkalmából Müller Cecília köszönetet mondott minden itt dolgozónak a helytállásukért, empátiájukért, hiszen ők a kapuőrök, akik a végigkísérik a családok életét.

Bár rendkívül kedvezően alakulnak a járványügyi adatok, meg kell tartani az éberséget, az óvatosságot:

nem tehetünk pontot a járvány végére

– fogalmazott.

A járványügyi vektorok a terjesztő közeget jelentik, a fertőző forrástól a fogékony közegig – mondta Müller. A koronavírus továbbadásában nem játszik szerepet vektor, ezt egyik kutatás sem igazolja – tette hozzá. Vagyis

sem a szúnyogok, sem a kullancsok nem terjesztik a koronavírust

– emelte ki.

A kullancsok a természetben a dús aljnövényzetben fordulnak elő, ezek terjesztik a bakteriális Lime-kórt és a vírusos agyhártyagyulladást – ismertette Müller Cecília.

A kullancs jellemzően a bőrbe jutástól számítva órákkal később tud fertőzni, így amint észrevesszük, gyorsan távolítsuk el

– kérte. Hozzátette, a sokszor a fej bennszakad, de ettől nem kell félni, mert a kullancs potrohában található a fertőzés. Ne tekergessük, hanem egyszerű mozdulattal távolítsuk el.

Olyan ruhában érdemes kirándulni, amely könnyű, szellős, de minél nagyobb felületet takar a bőrön és világos színű, így könnyebb észrevenni a kullancsot.

Ha észreveszünk bőrpírt, koncentrikus körökben, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz

– javasolta.

Fokozott figyelemmel el tudjuk kerülni a kellemetlenségeket, amelyek egy szabadtéri túra során jelentkezhetnek – összegezte Müller Cecília.

A tisztifőorvos kitért arra is, hogy

hazánkban egzotikus tájakról behurcolt új szúnyogfajták is megjelentek, de ezeknek nincs meg az életterük, járványügyi kockázatuk elhanyagolható.

A saját szúnyogjainkról ez nem mondható el. A dalos szúnyogok például a nyugat nílusi lázat terjeszthetik.

Ez a fertőzés lovakat és az embert is képes megbetegíteni – jelezte a tiszti főorvos. Hozzátette:

emberről emberre, állatról emberre azonban nem terjed tovább a betegség.

Kiss Róbert rendőr alezredes jelezte:

május 21-től Szlovákiába hatósági karantén elrendelése nélkül is visszautazhatnak, akinek a beutazása nem haladja meg a 24 órát.

Horvátország felé pedig változás, hogy már nem csak azok mehetnek, akik ingatlannal vagy hajóval rendelkeznek az országban, hanem azok is, akik méltányolható személyes okból kívánnak beutazni.

Ilyen oknak számít, ha valaki például

családi eseményre, orvosi vizsgálatra, gyógykezelésre utazik, vagy ha valakinek érvényes dokumentummal igazolt szállásfoglalása van.

Kiss Róbert beszámolt arról is, hogy az elmúlt 24 órában 806 hatósági házi karantént rendeltek el, így ma 10394 karantén van érvényben összesen. Az elmúlt napon 31 esetben tapasztaltak a rendőrök magatartásszegést.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta,

ugyanazt a textilmaszkot csak egyszer használjuk, minden használat után fertőtlenítőszerrel mossuk ki.

Az egészségügyben használt maszkokat jellemzően négyóránként cserélik – tette hozzá.

Az idősebb rokonokkal való találkozásról azt mondta, hosszú ideig kellett távol lenni egymástól, újra érintkezhetnek fizikailag is, de csak akkor, ha mindenki egészséges.

Az idősávok szerinti vásárlásról Kiss Róbert azt mondta,

továbbra is kérik, hogy 9-12 óra között csak a 65 év felettiek menjenek az élelmiszer-üzletekbe, gyógyszertárakba, drogériákba.

Müller Cecília hangsúlyozta, minden egészségügyi ellátást úgy lehet igénybe venni, hogy előzetesen telefonon időpontot kérünk. Ha nincs jele annak, hogy valaki koronavírus-fertőzött és a kérdőív is ezt igazolja, akkor nem szükséges negatív laborvizsgálatot vinni.

A gyermekek esetén a vonatkozó jogszabály nem tesz különbséget az életkorok szerint, de

a hat éven aluli gyermekekre nem szabad rákényszeríteni a maszkot, mert zavarhatja a légzésüket

– mondta Müller Cecília. Egy másik újságírói kérdésre úgy reagált,

a játszótéren gyermekeket kísérők elég, ha betartják a szociális távolságot, más óvintézkedés, például a maszkviselés nem szükséges.

A nyári táboroknál egy nyilatkozat szükséges a szülőtől, hogy a gyermek egészséges, így mehet közösségbe – emlékeztetett a tisztifőorvos.

Arra a kérdésre, hogy mi okozza a fertőzöttek számának újbóli növekedését, Müller Cecília elmondta: az egyik napról a másikra történő változások nem nyújtanak kellő információt, ennél hosszabb távon lehet csak értékelni az adatokat.

Tegnapról mára egyébként ismét csökkenés figyelhető meg, és elmondható, hogy az utóbbi 10-14 napban a trend mindenképp lefelé irányul

– fogalmazott.

Kijelentette: a nyitás ellenére nem növekszik a megbetegedettek száma. Továbbra is leszálló ágban van a járvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában