Harminc éve szabadon

2020.05.02. 10:53

Áder János: nemzeti összefogásra van szükség! (videó)

Nemzeti összefogásra van szükség ahhoz, hogy az élet minél gyorsabban visszatérjen a rendes kerékvágásba – mondta Áder János államfő szombaton a parlament ünnepi ülésén, ahol az Országgyűlés 30 évvel ezelőtti megalakulására emlékeztek a képviselők.

Fotós: Máthé Zoltán

Harminc éve ezen a napon alakult meg az első szabadon választott Országgyűlés Magyarországon. Az ünnepi alkalomból tartott plenáris parlamenti ülésen Kövér László házelnök elmondta, díszülést terveztek a mai napra, amelyre minden volt és jelenlegi képviselőt meghívtak volna, de a koronavírus-járvány miatt ezt nem sikerült megvalósítani.

A házelnök köszönetet mondott mindenkinek, aki ma nem lehet jelen, és néma felállással tisztelegtek az elmúlt években 131 elhunyt képviselő előtt.

Mi a rendszerváltás ma is aktív nemzedéke, a béke gyermekei vagyunk.

A mi nemzedékünk szavát már nem hitelesíti olyan szenvedéstörténet, ami az előttünk járóknak osztályrészül jutott. Mindez növeli a felelősségünket, hogy megtegyünk mindent annak érdekében, hogy a következő nemzedék ne tévedjenek el. Emlékezzünk és emlékeztessünk visszanyert önrendelkezésünkre – hangsúlyozta Kövér László.

Az ünnepi ülést itt tudja megtekinteni:

Ezt követően a házelnök felkérte Áder János köztársasági elnököt, hogy tartsa meg ünnepi beszédét.

A köztársasági elnök azt ajánlotta, hogy a koronavírus-járvány miatt ránk váró feladatok megoldásához használjuk erőforrásként mindazt, amit az elmúlt 30 évben elértünk és amit az elmúlt hetekben megtapasztaltunk, „hogy hamarosan újra élvezhessük a szabadságot”.

Kiemelte:

az elmúlt hetekben a járvány nem csak törékenységünkre figyelmeztetett, de a társadalmi összefogás erejét is megmutatta.

Áder János hangsúlyozta, hogy amit az elmúlt 30 évben alkottunk, az kiállta az idő próbáját, „Magyarország független, demokratikus jogállam, szabad ország”.

Az államfő felidézte,

30 évvel ezelőtt ezen a napon, május 2-án, „lezártunk egy korszakot”.

A mai Országgyűlésnek mindössze hét olyan tagja van, aki részese volt a 30 évvel ezelőtti történelmi pillanatnak, a mai parlament legfiatalabb képviselője pedig 1990. május 2-án még meg sem született – jelezte.

Érdemes ezért felidézni – folytatta -, milyen korszak zárult le akkor: az a rendszer, még ha népi demokráciának hazudták is, valóban diktatúra volt.

Kifejtette: 1990-ben lezárult egy olyan korszak, amelyben a mentelmi jog sem tudta megakadályozni a legnagyobb parlamenti párt főtitkárának, Kovács Bélának az elhurcolását a Szovjetunióba; amelyben Magyarország miniszterelnökét, Nagy Ferencet „politikai krimibe illő módon” kényszerítették lemondásra; és amikor a választók döntését semmibe véve, csalással, erőszakkal a kommunisták minden hatalmat a kezükbe kaparintottak.

Áder János köztársasági elnök beszédében kiemelte, az előző rendszer valódi diktatúra volt, még ha népi demokráciának hazudták is

Az 1990. május 2-án megalakult új Országgyűlésre várt, hogy „a lelkekben átmentett szabadságvágyból” jogállamot építsen, megteremtse a szabadság feltételeit, megerősítse annak alkotmányos alapjait, létrehozza a demokrácia, a népszuverenitás intézményeit – mondta a köztársasági elnök.

Szavai szerint az első Országgyűlés munkájában egyszerre volt jelen a reformkor elkötelezettsége, 1848 lelkesedése, a kiegyezés bölcsessége és 1956 bátorsága.

Áder János beszédében köszönet mondott mindazoknak, akik segítették az új politikai, alkotmányos intézményrendszer megteremtését, akik részesei voltak az 1848-as törvényalkotási folyamathoz hasonlítható „közjogi honfoglalásnak”. Továbbá Göncz Árpádnak és Antall Józsefnek, az 1990-ben született szabad Magyarország első köztársasági elnökének és miniszterelnökének, valamint Szabad Györgynek, az 1990-ben ismét szabadon választott Országgyűlés első elnökének.

A 20. század végi, rendszerváltó nemzedéknek azért kellett megküzdenie, hogy Magyarország ismét Magyarország lehessen, „haza, melyet mindannyian magunkénak mondhatunk”, „független ország, amely nem kiszolgálója, nem csatlósa senkinek”, „közösség, ahol a hazaszeretet nemcsak az emberek hűségét jelenti, hanem azt is, hogy az állam is hűséges a polgáraihoz”

- fogalmazott.

Kiemelte, 1990 tavaszán – 45 év után – ismét szabadon választhatott az ország, de a munka dandárja még hátravolt: az új törvényhozásra várt a demokratikus intézmények létrehozása, a régóta vágyott szabadságjogok biztosítása. Az új képviselőkre várt, hogy „hétmérföldes léptekkel” induljanak el azon az úton, ahol gazdaságunk piac-, verseny- és magántulajdon-alapúvá válik; ahol új, erős, egyenlő felek közötti szövetségeket kötünk; ahol a határok átjárhatóvá válnak; és ahol tagjai leszünk a NATO-nak és az Európai Uniónak. „Amikor Magyarország ismét Magyarország lesz” – mondta az államfő.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök beszédet mond az Országgyűlés ünnepi ülésén 2020. május 2-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában