Járvány

2020.04.15. 13:13

Ukrajnában újabb rekordot döntött a napi fertőzöttek számának növekedése

A betegségből eddig 143-an gyógyultak fel.

Ukrajnában szerdára, egy nap alatt tízzel, 108-ra nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 392-vel 3764-re, ami az eddigi legmagasabb napi növekedés – hozta nyilvánosságra az egészségügyi minisztérium.

A betegségből eddig 143-an gyógyultak fel az országban. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy az újonnan igazolt fertőzöttek között 29 gyermek és 90 egészségügyi dolgozó van. Jelenleg 1368 beteg szorul kórházi kezelésre, köztük 59 gyermek.

A 108 elhalálozott közül 56 férfi, 52 nő, 85 százalékuk 50 évesnél idősebb volt.

„Látva a mai szomorú rekordot, úgy vélem, hogy nem célszerű egyelőre a karantén feloldásáról beszélni” – szögezte le a miniszter.

Hozzátette, hogy a korlátozó intézkedések fokozatos feloldása csak majd azután válik lehetségessé, ha csökkenni kezd a megbetegedések száma. Kiemelte: a kormányzat e tekintetben is folyamatosan elemzi a környező országok tapasztalatait, hogy Ukrajnában a lehető „legkényelmesebben” oldják majd meg ezt.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatosan úgy fogalmazott: Kijevben a korlátozások enyhítése közvetlenül függ attól, mennyi lesz a beteg a húsvéti ünnepek után. Ha csökken a számuk a fővárosban, akkor lehet szó a karantén enyhítéséről, ha viszont emelkedik, akkor tovább szigoríthat a korlátozásokon a városvezetés.

Volodimir Panyiotto, a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) vezetője egy lapinterjúban kifejtette, hogy elemzésük szerint április végére közelítheti meg Ukrajnában a fertőzöttek száma a tízezret, és a járvány május közepén tetőzhet. Ez egyben jó hír, hiszen lényegesen alulmarad a korábban vártnál a fertőzöttek száma, rossz viszont a tekintetben, hogy elhúzódik a megbetegedések növekedési időszaka, márpedig Ukrajna nem „ülhet” sokáig karanténban.

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint külföldön eddig hat ukrán halt bele a Covid-19 betegségbe – négyen Olaszországban és egy-egy Franciaországban, illetve az Egyesült Államokban -, 25-en gyógyultak fel, és jelenleg 175-öt ápolnak kórházban. Keddi összesítés alapján 15 849 ukrán állampolgár fordult segítségért a tárcához.

Az ukrán fegyveres erők egészségügyi illetékesei szerdán közölték, hogy a hadseregben szerdára újabb négy fertőzöttet regisztráltak, így már 23-an betegek.

Eddig egy halálos áldozata van a koronavírusnak a fegyveres erőknél, és egy tagjuk gyógyult fel a betegségből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában