Járvány

2020.04.11. 22:23

Nógrádi György: a járvány miatt felértékelődik a biztonság

A koronavírus-járvány hatására felértékelődik a biztonság és fontosabbá válik az emberi jogoknál – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 szombat esti műsorában.

Nógrádi György rámutatott arra, hogy a korábbi világjárványoknál más volt a helyzet, mint a koronavírusnál. Az AIDS-nél lehetett védekezni a terjedése ellen, a spanyolnátha, a pestis vagy a kolera idején pedig nem létezett a globalizáció, az egyik földrészről nehezen ért el a másikra a vírus. Most ez pillanatok alatt történik, ráadásul a tömegkommunikáció révén mindenki azonnal információkhoz jut – tette hozzá.

Jelenleg a legtöbb halálos áldozat az Egyesült Államokban van, ahol a lakosság jelentős részének nincs egészségbiztosítása. Az előrejelzések szerint az Egyesült Államok a GDP 10 százalékát használja fel arra, hogy megállítsa a járványt, ami a novemberi elnökválasztást is befolyásolhatja – mondta.

Nógrádi György kiemelte: amikor a kínai Vuhanban tombolt a vírus, mindenki kétkedve fogadta, hogy az amerikaiak közzétettek egy előrejelzést, amelyben világszerte kétszázezer koronavírus-fertőzöttel számoltak. Hozzátette: jelenleg a fertőzöttek száma már túllépte a másfél milliót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában