Járvány

2020.04.15. 19:50

Már több mint 2 millió az igazolt fertőzöttek száma szerte a világban

Az igazolt fertőzöttek száma világszerte elérte a 2 008 850-et, a halálesetek száma a 129 045-öt, a gyógyultaké pedig az 502 389-et a marylandi Johns Hopkins marylandi egyetem összesítése szerint.

Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy leállítja a WHO-nak nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást, mert szerinte a szervezet nem megfelelően reagált a koronavírus-járványra. Az elnök leszögezte: „a WHO elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását a vírusról”. Peking elítélte a döntést. Csao Li-csian kínai külügyi szóvivő hangsúlyozta: az amerikai döntés gyengíteni fogja a WHO-t a járvány kezelésében, és különösen azokat az országokat ássa alá, amelyeknek nincsenek fejlett képességeik ezen a téren.

A döntést többek között bírálta António Guterres ENSZ-főtitkár és az Amerikai Orvosok Szövetsége is. Nancy Pelosi, a szövetségi képviselőház demokrata párti elnöke szerint Donald Trump nem vette figyelembe a járvánnyal kapcsolatos korai figyelmeztetéseket, és a járvány féken tartására hozott intézkedései is „elégtelenek” voltak. Úgy vélekedett, hogy mindez „szükségtelen halálozásokhoz és katasztrófához” vezetett.

Az Egyesült Államokban több mint 609 ezren fertőződtek meg igazoltan a SARS-CoV-2 vírussal, a halálos áldozatok száma meghaladta a 26 ezret.

Nyugat-Európa több országában lassul a járvány. Olaszországban lassan, de fokozatosan lefele ível a járványgörbe, 571-gyel 21 645-re nőtt szerdára a halálesetek száma, a fertőzötteké 675-tel nőtt, a hétfői 1363 után, és 12. napja csökkent a kórházban és az intenzív osztályon lévők száma. Az aktív diagnosztizáltak száma túllépte a 105 ezret.

Nagy-Britanniában a szerdára tovább csökkent a halálesetek és az újonnan kiszűrt fertőzések napi száma. Az elmúlt 24 órában 761 halálesetet jelentettek az előző napi 778 után, eddig 12 868-an haltak meg a betegségben. A koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 4605-tel emelkedett, az előző napi 5252 új fertőzés után, az igazolt fertőzöttek száma 98 476.

Spanyolországban ismét emelkedett a fertőzöttek száma, miközben a járvány terjedése továbbra is lassul, a fertőzöttek száma elérte a 177 633-at. A hétfői 3477 és a keddi 3045 után szerdán 4978 új esetet igazoltak. Ezeken kívül 114 olyan tünetmentes esetet jelentettek Andalúziából, akiknél a most elvégzett szerológiai vizsgálta mutatta ki, hogy átestek a fertőzésen, noha tüneteik nem voltak.

Németországban, ahol szerda délelőttig 127 584 igazolt fertőzöttet (+1,98%) és 3254 halálesetet tartottak nyilván, május 4-ig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt bevezetett határigazgatási szigorításokat.

Hollandiában és Luxemburgban lassult, Belgiumban töretlen a járvány terjedése, itt 4400 haltak meg szerdáig a járványban, a fertőzöttek száma 33 573. Hollandiában lassulóban van a vírus terjedése, továbbá a kórházba beutalt koronavírussal fertőzöttek száma és a járványban elhalálozottak aránya is csökken. Dániában megnyitott néhány iskola, Finnországban eltávolítják az útakadályokat.

Bár a következő hetekben Csehországban fokozatosan feloldják az üzleti életet, szolgáltatásokat és vállalkozásokat érintő korlátozásokat, a szájmaszk kötelező köztéri használatának eltörlése nincs még napirenden. Szerda reggelre 6151-re nőtt a fertőzöttek száma, a haláleseteké 163 volt.

Romániában az elmúlt napok ütemében terjedt az új típusú koronavírus-járvány, az elmúlt 24 órában 337-en betegedtek meg, a halálesetek száma viszont rekord növekedést mutatott, a 30 új halálesettel elérte 362-re nőtt. Klaus Iohannis román államfő nem ért egyet azzal, hogy a hét végi ortodox húsvét idején enyhítsék Romániában a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat, ezért a belügyminisztérium és az ortodox egyház között erről kötött megállapodás felülvizsgálatát kérte a kormánytól. A nyugat-balkáni országok viszont meghosszabbított kijárási tilalommal várják az ortodox húsvétot

Szlovéniában és Horvátországban is idős beteg az elhunytak többsége. Szlovéniában 1248 a fertőzöttek száma, a halottaké 61, a halálos áldozatok 80 százaléka 75 évesnél idősebb volt. Horvátországban 1731 fertőzöttet és 34 halálos áldozatot tartanak nyilván, a halottak 70 százaléka 70 és 99 év közötti.

Ukrajnában újabb rekordot döntött a fertőzöttek számának napi növekedése, 392-vel 3764-re, a haláleseteké pedig 108, az elhalálozottak 85 százaléka 50 évnél idősebb. A még nyitva lévő 19 ukrajnai határátkelőből további tízet bezárnak, ezek a lengyel, román és moldovai határon vannak.

Közvetlen, vissza nem térítendő, bérezésre fordítható állami támogatást ígért a kis- és középvállalatoknak Vlagyimir Putyin orosz elnök. Oroszországban egy nap alatt 3388-cal 24 490-re nőtt az igazolt Covid-19-fertőzések száma a szerdai hivatalos adatok szerint. A halálozások száma 28-cal nőtt, 198-ra, a gyógyultaké pedig 292-vel, 1986-ra emelkedett. A 85 oroszországi régió közül már csak az Altaji Köztársaságban nem mutattak ki eddig fertőzést. Minden, Moszkvába behajtó gépkocsinál ellenőrzi szerdától a közlekedési rendőrség a digitális igazolvány meglétét, a fővárosban több mint 14 ezer fertőzött van.

Iránban és néhány közép-ázsiai köztársaságban továbbra is terjed a járvány, a perzsa államban 4777-re nőtt a halottak száma, a fertőzötteké meghaladta a 76 ezret.

Az új-zélandi kormány tagjai és vezető tisztségviselői szolidaritásból hat hónapra lemondtak fizetésük 20 százalékáról a koronavírus-járvány miatt. Dél-Koreában folytatódtak a parlamenti választások szerdán. Észak-Koreában nagyobb ünnepségek nélkül emlékeztek Kim Ir Szen születésnapjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában