Konfliktus

2020.04.16. 14:47

Irán fenyegető manővereket hajtott végre amerikai hadihajók közelében

Az iráni Forradalmi Gárda 11 hadihajója többször fenyegetően megközelített hat amerikai hajót a Perzsa-öbölben – közölte az amerikai hadsereg közel-keleti és közép-ázsiai térségért felelős Középső Parancsnoksága (CENTCOM) szerda este.

A Forradalmi Gárda járművei nagy sebességgel közelítettek az amerikai haditengerészet és a parti őrség hajói felé, és előfordult, hogy mindössze kilenc méterre haladtak el mellettük.

A Középső Parancsnokság szerint kitérő műveletekkel sikerült elkerülni a balesetet, és senki sem sérült meg. A közleményben az állt, hogy az amerikai legénység többször rádiós figyelmeztetést adott le, valamint hajókürttel és nagy hatótávolságú zajkeltő berendezésekkel is jelzett, de csak egy órával később érkezett válasz.

Az amerikai hadsereg szerint az iráni fél veszélyes és provokatív tevékenységével megsértette a hajózás biztonsági szabályait és a nemzetközi jogot.

Az incidens Kuvait közelében, nemzetközi vizeken történt egy hadgyakorlat során.

Az Egyesült Államok terrorszervezetként tartja nyilván az iráni Forradalmi Gárdát.

Iráni tisztségviselők egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben. Az esetről a Forradalmi Gárdához közel álló Farsz hírügynökség, illetve az IRNA állami hírügynökség is beszámolt.

Hasonló incidensekre legutóbb 2016-ban és 2017-ben került sor rendszeresen. Akkoriban az amerikai hadihajók számos alkalommal figyelmeztető lövést kényszerültek leadni, mert az iráni hajók túl közel merészkedtek hozzájuk.

Washington és Teherán között fokozódott a feszültség azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta az Iránnal kötött többhatalmi atomalkut. A viszálykodás veszélyt jelent a hajózás biztonságára a Perzsa-öbölben és a Hormuzi-szorosban, ahol a világ olajellátmányának egyötöde halad át. Az iszlám köztársaság tavaly több hajót foglalt le a térségben, kedden pedig rövid időre fogva tartotta a hongkongi jelzésű Tajpej tartályhajót és kínai legénységét nemzetközi vizeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában