Járvány

2020.04.15. 19:51

Az intézkedések feloldásának összehangolása lehet egyedül sikeres

Csakis az lehet kellően sikeres és pozitív hatással az Európai Unióban (EU) a társadalmi és gazdasági helyreállásra, ha a tagállamok uniós szinten összehangolják a koronavírus-járvány visszaszorítására hozott rendkívüli intézkedéseik feloldását – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, a járvány leküzdését célzó, hosszabb távú uniós stratégia bemutatásakor szerdán.

A bizottsági elnök Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével közösen tartott online sajtótájékoztatóján aláhúzta, hogy az EU útmutatásai figyelembe veszik az egészségügyi vészhelyzet alakulását és a járvány nyomán bevezetett intézkedéseknek az egységes piacra gyakorolt hatását. Hozzátette, hogy az uniós stratégiai javaslatok tekintettel vannak a lakosság igényeire is az újbóli fellendülés időszakának megteremtése érdekében.

A gazdaságot fel kell gyorsítani, és visszatéríteni a fenntartható növekedés útjára, beleértve a zöld és a digitális átmenetet is. Le kell vonni a válság tanulságait az unió felkészültségének és ellenálló képességének javítása érdekében – szögezte le Ursula von der Leyen.

Az EU május 4-én adományozó konferenciát tart az új koronavírus elleni oltásra fókuszáló kutatások támogatására

- tette hozzá.

Az unió rendkívüli intézkedései működnek, lelassították a vírus terjedését, és több ezer ember életét megmentették – szögezte le a bizottsági elnök, megjegyezve, hogy bár a korábban megszokott élethez visszavezető út nagyon hosszú lesz, a rendkívüli intézkedések hatálya nem lehet határozatlan ideig tartó.

Tájékoztatása szerint a most bemutatott, nem kötelező érvényű ütemterv arra szolgál, hogy előkészítse az utat egy átfogó helyreállítási terv megvalósításához és a gazdaságélénkítő beruházásokhoz. Elmondta: az időzítés alapvető fontosságú.

Közösen kell meghatározni, hogy eljött-e az idő a kijárási korlátozások enyhítésének megkezdésére.

Az intézkedések fokozatos megszüntetéséhez

a nemzeti egészségügyi rendszerek kapacitásának és ellenálló képességének növelése is szükséges, mert csak így lesz kezelhető a korlátozó intézkedések felszámolása után várhatóan emelkedő fertőzésszám.

A közzétett konkrét ajánlások egyebek mellett kiemelik: elegendő időt kell hagyni annak megfigyelésére, hogy az intézkedések feloldása milyen hatásokkal jár a társadalomra és a gazdaságra. Az intézkedések feloldásának mindemellett célzottnak is kell lennie, ami például az érzékenyebb társadalmi csoportok hosszabb ideig tartó védelmét vagy a szükséges gazdasági tevékenységek fontossági sorrend szerinti beindítását jelenti.

A gazdasági tevékenységek fokozatos újraindítása során számos modell valósítható meg: figyelemmel kell lenni egyebek mellett a távmunkára alkalmas munkahelyekre, illetve a tevékenység gazdasági jelentőségére – írták.

Egyszerre nem szabad mindenkinek visszatérnie a munkahelyekre.

A javaslatok szerint az unión belüli utazásra vonatkozó korlátozásokat és a határellenőrzéseket összehangolt formában kell megszüntetni a határ menti régiók járványügyi helyzetének megfelelően.

Az unió külső határait – amelyeken a nem feltétlenül szükséges beutazási tilalmat jelenleg uniós ajánlás alapján május 15-ig kell alkalmazni – egy második szakaszban lehet újranyitni, figyelembe véve a vírus unión kívüli terjedését.

Az emberek gyülekezését fokozatosan szabad csak engedélyezni, figyelemmel az adott tevékenység különböző kategóriáinak sajátosságaira. Ilyen lehet az iskolai és egyetemi oktatás megindítása, a kereskedelmi célú vállalkozások, valamint az éttermek, kávéházak és bárok megnyitása, majd pedig a tömegrendezvények szervezésének és látogatásának engedélyezése.

A tagállamoknak folytatniuk kell a vírus terjedésének megakadályozására irányuló erőfeszítéseiket, figyelemfelhívó kampányokkal ösztönözve a lakosságot a higiéniai előírások és a megfelelő távolságtartás betartására.

A brüsszeli javaslatok készítői kiemelték azt is, hogy az általános vészhelyzetet célzott kormányzati beavatkozással kell helyettesíteni az átláthatóság és a demokratikus elszámoltathatóság biztosítása érdekében.

Hozzátették, hogy az intézkedések feloldásának hatásait nyomon kell követni, és

fel kell készülni a szigorúbb intézkedésekhez való visszatérésre szükség esetén.

„Európa erőssége a társadalmi és gazdasági egyensúlyban rejlik. Tanulunk egymástól, és közösen segítünk az Európai Uniónknak kilábalni a válságból” – fogalmazott von der Leyen.

Charles Michel azt mondta, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői április 23-án, videokonferencia keretében tervezett csúcsértekezletükön az EU következő, 2021-től érvényes hosszú távú költségvetési terveinek átdolgozásáról tanácskoznak majd, hogy forrásokat szerezzenek a koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendülés támogatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában