Járvány

2020.04.24. 14:01

Az arab koalíció egy hónappal meghosszabbítja a tűzszünetet

A döntéssel az új típusú koronavírus-járvány terjedését is meg akarják akadályozni.

Egy hónappal meghosszabbítja a tűzszünetet a jemeni polgárháborúban a kormányerőket támogató, Szaúd-Arábia vezette nemzetközi katonai koalíció – jelentette pénteken a SPA szaúdi állami hírügynökség a koalíció szóvivőjére hivatkozva.

Turki al-Máliki azt mondta, a hosszabbítás fő célja továbbra is az, hogy az ENSZ közvetítésével zajló béketárgyalásokon való részvételre ösztönözze az Irán támogatását élvező jemeni húszi síita lázadókat. Hozzátette, a döntéssel az új típusú koronavírus-járvány terjedését is meg akarják akadályozni a harcok miatt a humanitárius válságba sodródott Jemenben.

Az országban egyelőre egy regisztrált vírusfertőzött van.

Szaúd-Arábiában csütörtökön napnyugtakor vette kezdetét a ramadán, az iszlám hagyományai pedig a böjti hónap idejére szintén a harcok beszüntetését javasolják.

A Rijád által bejelentett, csütörtökön lejárt, egyoldalú fegyvernyugvás április 9-én lépett életbe, de a húszik a koalíció csapatait többször vádolták a fegyverszünet megsértésével, a lázadók szóvivője pedig a hét végén azt mondta, Rijád célja csupán a világ félrevezetése.

Csütörtökön ismét harcok törtek ki Jemen északnyugati részén, az összecsapásoknak több tucat halálos áldozata volt.

A húszik a fegyverszünet feltételéül a koalíció légi és a tengeri blokádjának teljes feloldását szabják.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán-barát húszik és a Rijádba menekült Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a koalíció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában