Járvány

2020.03.16. 16:33

Romániában rendkívüli állapotot vezettek be

Bosznia-Hercegovina egyik országrészében katasztrófahelyzetet hirdettek, a másik részben szükségállapot kihirdetése várható.

Rendkívüli állapotot vezettek be 30 napra Romániában az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében, az erről szóló elnöki rendeletet hétfőn adta ki Klaus Iohannis államfő.

A rendkívüli állapot idejére felfüggesztik valamennyi oktatási intézmény tevékenységét, egyszerűsítik az egészségügyi felszerelések beszerzésének szabályait, korlátozzák az ügyfélfogadást a közintézményekben, az igazságszolgáltatás pedig csak a sürgős ügyeket tárgyalja.

A rendkívüli állapot felhatalmazza a hatóságokat, hogy azonnal vagy – a járványügyi helyzetnek megfelelően – fokozatosan korlátozzák a polgárok szabadságjogait, befagyasszák az alapélelmiszerek, egészségügyi készítmények és energiahordozók árát.

A rendkívüli állapot bevezetéséről szóló rendelet azonnal hatályba lépett, de öt napon belül a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Bosznia-Hercegovina egyik országrészében katasztrófahelyzetet hirdettek, a másik részben szükségállapot kihirdetése várható

Bosznia-Hercegovina főként horvátok és bosnyákok lakta országrészében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban katasztrófahelyzetet hirdettek hétfőn, a szerbek lakta országrész elnöke pedig bejelentette, a boszniai Szerb Köztársaságban szükségállapotot fognak hirdetni várhatóan még a nap folyamán, hogy megakadályozzák az új típusú koronavírus-járvány továbbterjedését.

Fadil Novalic, a Bosznia-hercegovinai Föderáció miniszterelnöke szerint a katasztrófahelyzet lehetővé teszi, hogy az állam rendkívüli döntéseket hozzon, korlátozza a tömeges rendezvényeket, illetve bezárathasson bizonyos objektumokat.

A boszniai Szerb Köztársaságban már eddig is szigorú intézkedéseket vezettek be, bezártak a szórakozóhelyek és a vendéglátó-ipari egységek, csak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak tarthatnak nyitva, és a fogorvosok sem fogadhatnak pácienseket.

Zeljka Cvijanovic államfő viszont bejelentette, ennél is szigorúbb intézkedésekre van szükség, azt azonban nem közölte, hogy pontosan mik lesznek ezek az intézkedések, mint mondta, a szükségállapot kihirdetésekor minden részletet ismertetnek majd.

Bosznia-Hercegovinában eddig 24 fertőzöttet regisztráltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában