csúcstalálkozó

2020.03.04. 12:14

Orbán Viktor: minden a fegyelmezettségünkön fog múlni

A visegrádi országok nemcsak a jóban tudnak együttműködni, hanem a bajban is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Prágában, sajtótájékoztatón.

Fotós: Szigetváry Zsolt

Fotós: Szigetváry Zsolt

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányfői egyebek mellett a koronavírus-helyzetről egyeztettek csúcstalálkozójukon.

Orbán Viktor kiemelte:

jó döntés volt összehívni a találkozót, mert a vírus bekerült a V4 területére, beköszöntött a közép-európai valóságba.

Tudtuk, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik – tette hozzá.

Közölte: ugyan Magyarországon még nem derítettek fel fertőzést, de

„nem ringathatjuk magunkat abba az illúzióba, hogy Magyarország ebből ki tud maradni”.

Nekünk is szembe kell nézni a tényleges fertőzés veszélyével, azzal hogy a vírus megjelenik ott is, ahol még nincs – mondta.

Orbán Viktor közölte: áttekintették a veszélyeket, az óvintézkedéseket, és összehangolták a kormányok tevékenységét.

Elmondta: a kormányfők két veszélyt, egy népegészségügyit és egy gazdaságit állapítottak meg.

Most a népegészségügyi veszéllyel foglalkoztunk, mert „az ember fontosabb, mint a gazdaság és a pénz” – jelentette ki a miniszterelnök.

Közölte: elmondta visegrádi kollégáinak, hogy miként áll a helyzet, milyen lépéseket tettek Magyarországon.

Van egy nemzetközileg akkreditált laborunk, és néhány órán belül képesek vagyunk megállapítani a fertőzést, a határátkelőhelyeket pedig ellenőrizzük – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő közölte: van különbség a visegrádi országok karakterében, a Magyarországtól északra fekvő országokban fegyelmezettebbek az emberek, mint mi a magyarok.

„Most csak azt tudom mondani a magyaroknak, hogy csak semmi lazaság”, mert azon múlik minden, hogy elég fegyelmezettek leszünk-e

- fogalmazott.

Orbán Viktor azt mondta: láthatta, hogy a három miniszterelnök hazájában milyen fegyelmezetten zajlik a felkészülés, „ebből sokat fogunk tanulni”, és ha kell, támaszkodni is fogunk a segítségükre.

Borítókép: Orbán Viktor magyar (b) és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök érkezik a visegrádi országok (V4) kormányfői csúcstalálkozójára a prágai Straka Akadémián 2020. március 4-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában