Járvány

2020.03.20. 20:36

Benyújtották a parlamentnek a veszélyhelyzet hosszabbítását célzó javaslatot

A kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter pénteken benyújtotta az Országgyűlésnek a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot – közölte az Igazságügyi Minisztérium péntek este. A kormány arra kéri minden parlamenti párt frakcióját, hogy támogassa a javaslatot.

Közleményük szerint a javaslat benyújtásával a kabinet célja, hogy a kormány által eddig meghozott intézkedéseket az Országgyűlés megerősítse, továbbá felhatalmazást adjon a kabinetnek további, a koronavírus elleni küzdelemhez szükséges intézkedések megtételére.

A járvány alatt – mint írták – biztosítani kell minden szükséges eszközt a lehető leghatékonyabb cselekvéshez, arra az esetre is, ha az Országgyűlés nem tudna a szokásos menetrendben ülésezni.

„A járvány terjedésének lassítása és negatív hatásainak enyhítése érdekében a kormánynak továbbra is felelős döntéseket, adott esetben szokatlan és idegen korlátozásokat kell hoznia, amelyek betartása, az összefogás és a fegyelmezettség a legfontosabb feladatunk”

- tették hozzá.

Úgy fogalmaztak, a felelősség a parlamenti frakcióknál van: a törvényjavaslatról az Országgyűlés csak akkor dönthet, ha eltér a házszabálytól, amihez a parlamenti képviselők négyötödének támogatása szükséges. A kormány ezért arra kér minden, a magyar emberek egészségéért felelősséget érző parlamenti pártot és képviselőt, hogy támogassák a házszabálytól való eltérést, és a lehető leghamarabb vegyék napirendre a törvényjavaslatot – áll az igazságügyi tárca közleményében.

A pártok támogatják a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Az Országgyűlésnek hétfőn kell döntenie arról, hogy meghosszabbítja-e az új típusú koronavírus miatt március 11-én bevezetett veszélyhelyzetet és az azzal járó rendkívüli jogrendet. A Magyar Nemzet cikke szerint a pártok parlamenti frakcióinak véleménye között inkább csak árnyalatnyi eltérések vannak, a veszélyhelyzet meghosszabbításának javaslatában konszenzus mutatkozik.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek nyilatkozva elmondta, támogatják a veszélyhelyzet meghosszabbítását. A kormánypárti politikus szerint az erről szóló törvényjavaslat garanciát ad arra, hogy a rendkívüli jogrend csak addig tart, ameddig a járvány megkívánja az azonnali cselekvőképességet. „A helyzet óráról órára változik, ezért fontos, hogy a kormány gyorsan tudjon lépni az emberek védelmében, vagy ha a gazdaság megkívánja. Arra kérem a parlament minden tagját, hogy szavazzák meg jövő héten a koronavírus-törvényt” – nyomatékosította Kocsis Máté.

KDNP: a törvény elfogadása elengedhetetlen a járvány kezeléséhez

„A veszélyhelyzet kihirdetése elengedhetetlenül szükséges a járvány hatékony kezeléséhez” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. Hozzátette: a bevezetéshez a törvény 15 napos lehetőséget biztosít, ennek meghosszabbítására a parlament ad engedélyt. „Ahhoz, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítását a parlamentnek ne kelljen 15 naponként megismételni, szükséges a tervezett döntés elfogadása, ezért természetesen támogatjuk” – mondta Harrach.

Az LMP is támogatja a javaslatot

„Mivel respektálták és támogatták a benyújtott módosítóinkat, ezért támogatni tudjuk a veszélyhelyzet meghosszabbítását” – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője. Hozzátette: minden olyan intézkedést támogatnak a jelenlegi helyzetben, amely a magyar emberek érdekeit szolgálja.

A Párbeszéd és a Jobbik támogatja, de időkorlátot akar

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője Facebook-oldalán azt írta, hogy csak olyan javaslatot tudnak támogatni, amelyben időbeli korlátja van a veszélyhelyzet fenntartásának. „A Párbeszéd akkor tudja támogatni és elfogadni a Lex Covid-javaslatot, ha maximum 90 napos időkorláttal működik a rendeleti kormányzásra való felhatalmazás, amelyet szükség esetén a parlament meghosszabbíthat, illetve ha a már említett szükségesség-arányosság garanciája bekerül. Támogatásunkhoz szintén elengedhetetlen az, hogy az Alkotmánybírósághoz a frakcióvezetőkön keresztül rövid határidejű döntéssel lehessen fordulni” – írta a Párbeszéd frakcióvezetője.

„Határozott időre, indokolt esetben annak további meghosszabbításával támogatja a Jobbik a veszélyhelyzet időben történő kitolását” – közölte a Magyar Nemzettel Farkas Krisztina, a Jobbik sajtószóvivője. Kiemelte, pártja nem tudja támogatni és nincs is megfelelő indok arra, hogy „megszavazzuk Orbán Viktor rendeleti úton történő kormányzását az idők végezetéig”. „Bízunk abban, hogy az ellenzéki pártok által megfogalmazott észrevételek jogosságát belátja a kormány, és módosítani fogja az első – a demokrácia és a jogállam szempontjából erősen kifogásolható – változatot, majd sikerül neki egy konszenzusos javaslatot benyújtania!” – közölte a Magyar Nemzettel a Jobbik.

MSZP, DK: még nem végleges a javaslat

„Jelen helyzetben a veszélyhelyzetet meg kell hosszabbítani” – közölte a Magyar Nemzettel az MSZP sajtóosztálya. Hozzátették: a benyújtott konkrét javaslattal kapcsolatban a hétpárti egyeztetésen egyetértés volt abban, hogy néhány garanciális és praktikus módosítás még szükséges lenne. Ennek véglegesítésére állunk rendelkezésre – közölte a Magyar Nemzettel a szocialista párt.

„A DK álláspontja szerint szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása, de a törvényjavaslat végleges formája még nem került az országgyűléshez” – nyilatkozta Vadai Ágnes, a párt alelnöke. A DK politikusa szerint tettek észrevételeket és módosító javaslatokat a szöveg kapcsán. Ám a képviselőnő kiemelte: „szerencsétlennek tartanánk a határidő nélküli hosszabbítást, de nem ezt olvastuk ki a kormány javaslatából”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában