Ostrom alatt áll Európa

2020.03.06. 21:49

Migrációkutató Intézet: legalább év végéig fennmaradhat a migrációs nyomás

Ebben komoly szerepük van a – sokszor iszlamista kötődésű – embercsempész-hálózatoknak, továbbá az ngo-knak, amelyek az egész Nyugat-Balkánt behálózzák.

Legalább az év végéig fennmaradhat a migrációs nyomás – erről beszélt Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Kifejtette: van egy minimum 4 milliós migránstömeg, amely évek óta Törökországban „létezik”. Közülük mintegy 140 ezren regisztráltak, hogy szeretnének továbbmenni.

Recep Tayyip Erdogan török elnök határozott feltétele, hogy a migránsok feltartóztatására egy hatmilliárd eurós összeget kapjon az Európai Uniótól.

A szír hadszíntéren történtek nyomán a szíriai konfliktus „legnyugatibb hadszíntere” lett a török-görög határ – mondta a kutató, aki szerint ez legalább egész évre állandó migránstömeget jelent, amely előbb vagy utóbb megjelenik Görögországban és a balkáni útvonalon.

Speidl Bianka szerint a migrációs helyzet fennmaradásában komoly szerepük van a – sokszor iszlamista kötődésű – embercsempész-hálózatoknak, továbbá az ngo-knak, amelyek az egész Nyugat-Balkánt behálózzák. Felhívta a figyelmet, hogy ezek az ngo-k – amelyek tevékenységüket humanitáriusnak próbálják feltüntetni – évente körülbelül két és fél milliárd eurót kapnak Brüsszeltől.

Ugyanis – mint elmondta – az uniós nyugat-balkáni migrációs alap 97 százalékát ezek a szervezetek kapják. Tehát Brüsszel míg 11,3 milliárd euróval támogatta csak 2014 és 2017 között ezeket a szervezeteket, addig a török elnök kérését nem teljesítette – összegezte a kutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában