Ostrom alatt áll Európa

2020.03.06. 08:34

Megakadályozták egy migránshajó kikötését a leszbosziak

Leszbosziak egy csoportja megakadályozta, hogy egy civil szervezet hajója kikössön a görögországi sziget Mitilíni kikötőjében.

LESBOS, GREECE - FEBRUARY 27: Locals demonstrate against the construction of closed refugee facilities on the second day of a strike, in Lesbos Islands, Greece on February 27, 2020. Public institutions and shops remained closed. Ayhan Mehmet / Anadolu Agency

Forrás: Anadolu Agency / AFP

Fotó: Ayhan Mehmet

Mintegy ötven leszboszi lakos állította meg a Mare Liberum nevű, bevándorlók felkutatásával és mentésével foglalkozó humanitárius szervezet hajóját, hogy csütörtök délután ne köthessen ki a legnagyobb leszboszi kikötőben.

A rakparton összegyűlt tömeg sértegette a legénységet, és felszólította őket a távozásra – jelentették újságírók a helyszínről. A hajó elhagyta a kikötőt, és visszatért a nyílt tengerre.

A Mare Liberum közölte, hogy több támadást is elszenvedett a szigeten, ahol egyre nő a feszültség, amióta Törökország felszólította a bevándorlókat és menekülteket, hogy távozzanak Görögországba.

Az elmúlt héten több újságírót és segélymunkást is bántalmaztak Leszboszon, őket helyi lakosok azzal vádolták, hogy támogatják a menekültek és bevándorlók érkezését.

A leszboszi befogadóközpontokban jelenleg legalább 20 ezer ember tartózkodik katasztrofális körülmények között. További húszezer Számosz, Kósz, Lerósz és Híosz szigetén zsúfolódik össze a kisebb létszámra kialakított befogadóközpontokban.

A görög szigetekre érkezők száma megnőtt, amióta Törökország február 29-én bejelentette, hogy megnyitja a határát. Csak a hét végén kilencszázan érkeztek a szigetekre.

A görög kormány csütörtökön is kitartott amellett, hogy lakatlan szigeteken épít befogadóközpontokat, miután a Leszbosz, Számosz és Híosz szigetén építendő központok terve a lakosság heves ellenállásába ütközött.

Borítókép: Helyiek demonstrálnak Leszboszon az újabb migránstáborok létesítésének terve ellen 2020. február 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában