Járvány

2020.03.19. 18:07

A kormány továbbra sem tervez kijárási tilalmat

A hatósági házi karantén ellenőrzésének hatékonyabbá tételére viszont lesznek intézkedések.

A kormány továbbra sem tervezi és a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs továbbra sem javasolja kijárási tilalom bevezetését vagy városok, településrészek lezárását – közölte a törzs ügyeleti központjának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Lakatos Tibor hozzátette: a hatósági házi karantén ellenőrzésének hatékonyabbá tételére viszont lesznek intézkedések. Hozzátette: összesen 3065 hatósági házi karantén van jelenleg az országban, ezeket összesen 8293 alkalommal ellenőrizték.

Az üzletek nyitvatartási korlátozásának betartását is vizsgálták, eddig 7 esetben szabtak ki helyszíni bírságot és 9 esetben tettek szabálysértési feljelentést.

Ismertette: az operatív törzs csütörtöki ülésén azokat a kérdéseket vizsgálták, amelyek segítenek a felkészülésben egy tömeges megbetegedés időszakára. Példaként említette a kórházi kapacitás áttekintését annak érdekében, hogy mindenki, aki orvosi segítségre szorul, megkaphassa az ellátást.

Hozzátette: továbbra is érvényben vannak azok a korlátozó intézkedések, amelyeket a kormány bevezetett.

A hatósági házi karantén szabályainak megsértői közül kiemelte egy nő esetét, aki bement egy pénzintézetbe és azt kérte, hogy engedjék a sor elejére, mert ő hatósági házi karanténban van. Olyan nő is volt, aki bejelentést tett a rendőrségen, miután elvesztette a pénztárcáját, róla az adatfelvétel során derült ki, hogy hatósági házi karanténban van. Lakatos Tibor megjegyezte: a nő ezt a bejelentést e-mailben is megtehette volna.

Egy harmadik esetben egy ember azzal viccelődött egy orvosi rendelőben, hogy Spanyolországból utazott haza, a feleségével még „meg tudtak szökni”, pedig a súlyosan beteg fiuk még karanténban van. Az ügyben rendőri intézkedés történt, amelynek során kiderült, hogy ez a kijelentés nem volt igaz.

Lakatos Tibor hangsúlyozta: akik ilyeneket tesznek, azok több ezer egészségügyi dolgozó, mentős, rendőr, katasztrófavédelmi szakember munkáját veszik semmibe, mert hiába minden védekezés a Magyarországon élő magyarokért, ha vannak olyanok, akik nem tartják be a szabályokat vagy épp viccet űznek a jelenlegi helyzetből.

Közölte: továbbra is biztosított az áruforgalom az országban, akadály nélküli mind a belföldi, mind a külföldről érkező áruszállítás, de a határellenőrzés miatt várakozási idővel kell számolni. Rajkánál 60, Hegyeshalomnál 120, Rábafüzesnél 60, Parassapusztánál 90 perc a várakozási idő.

Megismételte: jelenleg csak az áruforgalmat engedik Magyarország területére külföldről a magyar állampolgárok személyforgalmán kívül.

A szomszédos országokba tartó, Magyarországot tranzitútvonalként használni kívánókkal kapcsolatban elmondta: ehhez szükséges, hogy az úti célként megjelent ország biztosítékot adjon arra, beengedi területére a saját állampolgárait. Ezzel kapcsolatban folyamatosak az egyeztetések, csütörtökön az országos rendőrfőkapitány telefonon egyeztet a környező országok rendőri vezetőivel erről.

Ha valamelyik országtól az a jelzés érkezik, hogy nem fogadja be a fertőzöttnek tekintett területről a saját állampolgárait, akkor azokat Magyarország sem fogja a területére beengedni, mivel komoly járványügyi kockázatot jelentenek.

Az áruforgalom segítése érdekében Hegyeshalom mellett Rábafüzesnél, Rajkánál is beléphetnek az áruszállítók az országba, és ez Kópházán is lehetővé vált.

Szlovákia és Magyarország megegyezett abban, hogy az országhatártól való 30 kilométeres távolságba található munkahelyekre a szomszéd országok munkavállalói beléphetnek, de péntektől munkáltatói igazolással kell ehhez rendelkezniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában