oktatás nélkül nincs jövő

2020.02.17. 14:15

Kárpátaljai fiatalok képzését támogatja a kormány

Lego robotépítő készleteket, tableteket, valamint okostáblát kap öt iskola, az intézmények tanárai pedig robotikai tanfolyamon vehetnek részt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta: a tízmillió forintos támogatás keretében megvásárolt Lego robotépítő készletek, tabletek, okostáblák legkésőbb húsvétig megérkeznek.

Schanda Tamás úgy fogalmazott:

„Magyarország azt szeretné, ha az ukrán hatalom úgy tekintene a kárpátaljai magyarságra, mint erőforrásra, amely Ukrajnát erősíti, és elősegíti a magyar-ukrán kapcsolatok rendezését. A kárpátaljai magyarok minél jobban élnek, minél erősebb a közösségük, annál jobban hozzá tudnak járulni Ukrajna sikeréhez.”

Kitért arra: Magyarország akkor is kiállt Ukrajna mellett, amikor az előző ukrán elnök idején sorra sértették meg a kárpátaljai magyarok jogait.

Hozzátette: az új ukrán elnök, Volodomir Zelenszkij „új reményt jelent arra, hogy Ukrajna nem fog magyarellenes politikát folytatni”.

„Értjük Ukrajnának azt az elvárását, hogy a területén élő minden állampolgár tudjon ukránul beszélni, mi pedig azt szeretnénk, ha a Kárpátalján élő magyarok megőrizhetnék magyar anyanyelvüket. Szerintünk ezt a két célt egyszerre is el lehet érni” – fogalmazott Schanda Tamás.

„Megfelelő oktatás nélkül ugyanis nincsen magyar jövő Kárpátalján. Ha nem képeznek magyar anyanyelvű tanárokat, hivatalnokokat, különböző szakembereket, akkor élhetetlenné válik a térség a magyarok számára”

- mondta.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke – megköszönve a magyar kormány támogatást – fontosnak nevezte, hogy a kárpátaljai fiatalok is rendelkezzenek korszerű tudással.

Azt mondta:

a kárpátaljai magyar közösség küzdelmes időszakon van túl, de a nehézségek ellenére számos sikert is elért.

Példaként említette az ITM-mel közösen indított szakképzési programot, kiemelve, hogy „a szakképzés különösen fontos Kárpátalján, ahol az elmúlt években szinte teljes egészében megszűnt a magyar nyelvű szakképzés, sőt a szakképzés maga is rendkívüli módon visszafejlődött”.

„Eddig Nagydobronyban alakítottak ki szakképzési központot, de a tervek szerint a következő években Beregszászon és Tiszapéterfalván is új szakképzési központokat fognak nyitni” – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában