tűzvész

2020.01.31. 07:20

Szükségállapotot hirdettek az ausztrál fővárosi területeken

Canberra déli határában pusztít a bozóttűz, már a lakóterületeket fenyegeti.

„A rendkívüli hőség, a szél és a száraz vidék együttese miatt veszélybe kerülnek Canberra déli elővárosai a következő napokban” – közölte Andrew Barr, az Ausztráliai fővárosi terület főminisztere újságírókkal Canberrában.

Mint mondta,

az ausztráliai fővárosi terület déli részén található Namadgi nemzeti parkban pusztító, orroral-völgyi bozóttűz 18 500 hektárt, vagyis a közigazgatási egység területének csaknem 8 százalékát már felperzselte, s most a lakóterületeket fenyegeti.

„Ez a tűz nagyon kiszámíthatatlanná, esetleg ellenőrizhetetlenné válhat” – hangsúlyozta Barr.

Jelenleg több száz tűzoltó küzd a lángok megfékezése érdekében.

A szükségállapotot 72 órára rendelték el. A rendkívüli jogrend ilyen helyzetben a többi között felhatalmazást ad a hatóságoknak evakuálások elrendelésére, útlezárásokra, az áram- és vízszolgáltatás leállítására, illetve a mentési munkálatokhoz bármely létesítmény vagy földterület igénybe vételére.

Barr szerint

Canberra „a 2003-ban pusztított tűzvész óta nem látott fenyegetéssel áll szembe”. A négy életet követelő 2003-as bozóttűz 160 ezer hektárt perzselt fel, vagyis a fővárosi terület kétharmadát.

A fővárosi területtel határos Új-Dél-Wales állam tűzoltósága már figyelmeztetést adott ki, hogy a orroral-völgyi bozóttűz a nap folyamán át fog terjedni az államhatáron. Az oltást nagyban megnehezíti, hogy az időjárás előrejelzések szerint helyenként 40 Celsius fokos hőség várható a hétvégén.

Victoria és Új-Dél-Wales államok területén jelenleg 80 másik bozóttűz tombol.

Szeptember óta az országban több mint 12 millió hektárt emésztettek fel a lángok, 33 ember meghalt, 2500 ház semmisült meg és egymillió állat elpusztult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában