Illegális bevándorlás

2020.01.09. 17:03

Nőtt a migránsok és az embercsempészek száma Boszniában

A migránsok főként Szerbiából és Montenegróból érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni.

Több mint hatvanezer migráns haladt át Bosznia-Hercegovinán az utóbbi két évben, de nemcsak a migránsok, hanem az embercsempészek száma is növekedett az utóbbi időben a nyugat-balkáni országban – jelentette csütörtökön a balkáni oknyomozó újságírói hálózat (BIRN).

A boszniai határrendészet adatai szerint 2018-ban 70, 2019-ben pedig 80 embercsempészettel összefüggő eset volt. A tavalyi esztendőben 120 feltételezett embercsempészt jelentettek fel, végül 46 ellen emeltek vádat. 2018-ban 56 vádemelés született. Az utóbbi két évben 47 embercsempészt találtak bűnösnek.

A többségük bűnösnek vallotta megát, így az enyhítő körülmények figyelembevételével sokukat csak felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, de a legszigorúbb ítélet is csak 3 év letöltendő börtönbüntetés volt, amit egy embercsempész-hálózat szervezéséért egy pakisztáni állampolgárra mértek ki.

A migránsválság 2015-ben tetőzött, amikor a becslések szerint több mint egymillió illegális bevándorló haladt át a nyugat-balkáni útvonalon, ez azonban akkoriban még nem érintette Bosznia-Hercegovinát. A migránsútvonalon fekvő országok azóta szigorítottak határvédelmükön, a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsok azonban továbbra is igyekeznek új útvonalakon bejutni az Európai Unió országaiba. Bosznia-Hercegovinában 2016 közepén jelentek meg az első, Közel-Keletről érkező illegális bevándorlók.

A legfrissebb jelentések szerint a most érkező migránsok jelentős része afgánnak vallja magát.

A migránsok főként Szerbiából és Montenegróból érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni, mert a nyugat-balkáni államokat nem tekintik célországnak. Boszniában jelenleg mintegy nyolcezer migráns tartózkodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában