Forrongó Irán

2020.01.06. 10:08

Megfenyegette Washingtont Szulejmáni utódja

Bosszúval fenyegette meg az Egyesült Államokat az iráni állami televíziónak adott hétfői interjújában Iszmáil Gáni, aki a múlt héten az amerikaiak által meggyilkolt Kászim Szulejmáni tábornok után került az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének élére.

Iranians take part in an anti-US rally to protest the killings during a US air strike of Iranian military commander Qasem Soleimani and Iraqi paramilitary chief Abu Mahdi al-Muhandis on January 4, 2020 in Tehran, Iran. Soleimani, the 62-year-old deputy commander of the Revolutionary Guards, will be laid to rest next week in his hometown of Kerman as part of three days of ceremonies across the country, the Revolutionary Guards said. (Photo by Hamid Vakili/NurPhoto)

Forrás: Hamid Vakili

Fotó: NurPhoto

„Isten segítségével tovább megyünk a mártír Szulejmáni tábornok által megkezdett úton, ugyanazzal az elszántsággal, mint korábban” – jelentette ki Gáni.

Hétfőn Teheránba érkezett Szulejmáni koporsója, amelynél Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah vezette az iszlámban hagyományos temetési imát. A szertartáson több magas rangú iráni politikus jelent meg, többek közt Haszan Róháni iráni elnök, Ali Laridzsáni parlamenti elnök és Ibráhim Raiszi, az iráni igazságszolgáltatás vezetője is.

Az eseményt, amelyen százezrek vettek részt, az iráni állami televízió élőben közvetítette.

A Taszním félhivatalos iráni hírügynökség tudósítása szerint a hétfői az egyik legnagyobb tömeggyűlés volt az ország modern történelmében.

Az összegyűlt tömeghez beszédet intézett Zeinab Szulejmáni, a meggyilkolt tábornok lánya is, aki szintén éles szavakat intézett az amerikaikhoz.

„A Közel-Keleten állomásozó amerikai katonák családjai azzal töltik majd a napjaikat, hogy a gyermekeik halálára várnak” – jelentette ki.

Hozzátette: Trump „ördögi terve”, hogy egymás ellen fordítsa az irakiakat és az irániakat, kudarcot vallott, és ezzel kapcsolatban méltatta az iraki parlament vasárnapi határozatát, amely felszólítja Ádil Abdel Mahdi iraki kormányfőt, hogy vonja vissza az amerikai katonák behívására és ott tartózkodására vonatkozó kormányzati döntést.

Az iraki jog értelmében a parlamenti határozatok nem kötelező erejűek.

Szulejmánit kedden temetik szülővárosában, a dél-iráni Kermánban.

Hétfőre virradóra az Egyesült Államok szaúd-arábiai nagykövetsége drón- és rakétatámadások veszélyére hívta fel az országban tartózkodó állampolgárai figyelmét, és fokozott óvatosságra intette őket. A közlemény Szaúd-Arábia keleti és Jemennel határos térségeit emelte ki, mint kiemelten veszélyeztetett területeket.

Szulejmáni és többek között Abu Mahdi al-Muhandisz iraki milíciavezér péntekre virradóra vesztette életét amerikai légicsapásokban Bagdad közelében. Az amerikai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a légicsapásokat Donald Trump amerikai elnök rendelte el.

Borítókép: Iráni tüntetők 2020. január 4-én Teheránban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában