viszály

2020.01.09. 19:00

Az irániak kiebrudalnák az amerikai erőket a Közel-Keletről

A Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka szerint az Irakban lévő amerikai célpontok elleni rakétatámadás egy térségbeli művelet felvezetője volt és iráni rakéták százai állnak támadásra készen.

A teheráni állami televízió beszámolójából kiderül, hogy a Forradalmi Gárda légierejét vezető Amirali Hadzsizade szerint a támadásokban nem amerikai katonákkal akartak végezni, hanem kárt akartak tenni Washington katonai gépezetében.

A parancsnok hangsúlyozta: az lenne a megfelelő bosszú a gárda al-Kudsz nevű elitegységét vezető Kászim Szulejmáni meggyilkolásáért, ha kiebrudalnák az amerikai erőket a Közel-Keletről.

Hadzsizade elmondta, hogy iráni rakéták százai állnak támadásra készen. Elárulta, hogy Teherán a szerdai rakétacsapásokkal egy időben kibertámadásokkal tette működésképtelenné az amerikai légi navigációs rendszert.

Korábban a Forradalmi Gárda egy másik parancsnoka, Abdollah Arragit is azt mondta, hogy

további megtorlásokra lehet számítani.

Ezzel szemben Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter szerdán úgy nyilatkozott, hogy országa „arányos” intézkedésekkel torolta meg Kászim Szulejmáni iráni tábornok bagdadi meggyilkolását azzal, hogy támadást intézett szerdán két, az Egyesült Államok által használt iraki támaszpont ellen. A tárcavezető befejezettnek nyilvánította az ellencsapást.

Hasonló értelmű nyilatkozatot adott Mádzsib Taht-Ravancsi Irán ENSZ-nagykövete, aki szerint ha Washington részéről nem lesz katonai agresszió, Teherán nem indít újabb harci cselekményt. Az iráni lépés arányos felelet volt szerinte Szulejmáni meggyilkolására, és Teherán az ENSZ-alapokmány 51. cikkének megfelelően élt törvényes jogával az önvédelemre. „Ha az Egyesült Államok mégis harci cselekményekbe kezd, Iránnak nem marad más lehetősége, mint választ adni rá” – mondta a nagykövet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában