zászlóbontás

2019.12.13. 11:53

Ismertette új pártja programját Ahmet Davutoglu volt török kormányfő

A politikai tömörülés neve Jövő Pártja (Gelecek Partisi), logója pedig egy zöld színű platánfalevél lett.

Ahmet Davutoglu volt török kormányfő, Recep Tayyip Erdogan elnök egykori szövetségese hivatalosan ismertette új pártja nevét és programját pénteken egy ankarai konferenciaközpontban tartott rendezvényen.

A politikai tömörülés neve Jövő Pártja (Gelecek Partisi), logója pedig egy zöld színű platánfalevél lett. A Davutogluhoz közel álló, Karar című török napilap pénteken arról írt, hogy az alapító tagok 154-en vannak, köztük – Davutoglut is számítva – 19-en a kormányzó, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) korábbi parlamenti képviselői.

„A jövő nemzetünké, a jövő Törökországé” – kezdte pénteki felszólalását Davutoglu. Rámutatott: azért gyűltek össze, hogy minden elnyomás és megfélemlítési kísérlet ellenére bátran, éleslátással és vállvetve „rajzolják meg” országuk számára a demokratikus és virágzó jövő horizontját.

„Származásunk eltérő, de mindannyian a Török Köztársaság egyenlő és büszke állampolgárai vagyunk” – fogalmazott, hozzátéve később, hogy ez a nap nem az őket szétválasztó politikák, hanem az őket egyesítő elvek napja.

Davutoglu aláhúzta: pártja „a hagyományból fakadó szabadelvű” politikai felfogást követi.

A volt miniszterelnök úgy vélte, hogy az elnyomó módszerek korlátozzák Törökország szellemi kapacitását. Hangoztatta: „olyan rendszert építünk, amelyben az újságírók nem lesznek kitéve önkényes letartóztatásoknak”.

Vélhetően a Törökországban élő több tucat etnikai kisebbségre utalva kiemelte: ehhez a folyamathoz járul majd hozzá a kisebbségek anyanyelvének oktatása és a társadalmi életben való használata is.

Davutoglu egyúttal leszögezte: nem fogják engedni, hogy vallási vagy szekuláris csoportok az államon belül kizárólagos szerephez jussanak. A volt kormányfő hangsúlyozta, hogy az egyes pozíciók betöltésénél a hozzáértésnek, a szakértelemnek kell mérvadónak lennie.

Beszéde végén a korrupció elleni küzdelemben az átláthatóság jelentőségére hívta fel a figyelmet Davutoglu, majd leszögezte: olyan ifjúságot akarnak, amely gondolkodik, megkérdőjelez, magáévá teszi a demokratikus értékeket és a hagyományokat, tiszteletben tartja a különbözőséget, kiáll mindennemű diszkriminációval szemben és naprakész a modern világ fejleményeit illetően.

Ahmet Davutoglu csaknem másfél évtizeden át volt az AKP befolyásos politikusa. 2003 és 2009 között az akkor még kormányfő Erdogan külpolitikai tanácsadójaként, 2009 és 2014 között az ország külügyminisztereként, 2014 és 2016 között pedig – Erdogant váltva – miniszterelnökként, illetve az AKP elnöke tevékenykedett.

Miután többször élesen bírálta az AKP vezetését, 2019 őszén ki akarták zárni a kormánypártból, de szeptember közepén végül maga mondott le tagságáról. Akkor azzal indokolta saját és társai kiválását, hogy nem maradt számukra lehetőség a pártban megvalósítani céljaikat. Hangoztatta: a vezetés még megfizeti az árát annak, hogy kritikáik meghallgatása helyett ki akarta zárni őket.

A Financial Times brit üzleti-politikai napilapban július végén megjelent interjújában Davutoglu arról beszélt, hogy a 2002 óta hatalmon lévő török kormánypárt eltért alapvető értékeitől.

„Az Igazság és Fejlődés Pártja egykor nagyra tartotta a szabadság, a vélemény- és a szólásszabadság, az igazságosság értékeit” – mondta. Egyúttal úgy látta, Törökország intézményei gyengülnek, és az elnöki rendszerre való 2018-as áttérés, amely példátlan hatalmat biztosított Erdogannak, az ország alapvető struktúráit rombolja.

Davutoglu közvetítői révén csütörtökön nyújtotta be a török belügyminisztériumhoz pártalapítási kérelmét, amelyet egyelőre még nem hagytak jóvá.

Rajta kívül pártalapítási szándékát jelentette be Ali Babacan egykori miniszterelnök-helyettes, az AKP egyik alapító tagja is, aki júliusban lépett ki a kormánypártból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában