a gazdasági gondok mellett

2019.11.01. 18:48

Tízezrek követelték a pakisztáni miniszterelnök lemondását

Tízezrek – egyes források szerint több mint 100 ezren – követelték pénteken a pakisztáni főváros, Iszlámábád utcáin Imrán Hán pakisztáni miniszterelnök lemondását a 2018-as általános választásokon elkövetett állítólagos csalás miatt.

„Két napot adok neked, hogy lemondj. Ezután már nem leszünk türelmesek” – mondta Fazlur Rahmán, a Dzsámiat Ulema-i-Iszlám (JUI-F) konzervatív vallási párt elnöke, a tüntetés szervezője. Közölte: ha az ultimátum nem teljesül, változtatni fognak a stratégiájukon, de további részletekkel nem szolgált. A tiltakozók egyetértésül olyan jelmondatokat skandáltak, mint „Vége a műsorodnak!” vagy „Tűnj el!”.

A pakisztáni fővárosba az éjszaka során tüntetők érkeztek egy menetet követve, amely a dél-pakisztáni Karacsi városából indult el vasárnap, és letáboroztak Iszlámábádban, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint a megmozduláshoz több ellenzéki párt is csatlakozott, köztük a korábbi miniszterelnök, Navaz Saríf Pakisztáni Muszlim Liga (PML) nevű pártja vagy a Bilával Bhutto vezette Pakisztáni Néppárt (PPP).

Az EFE megjegyzi: az első tömeges ellenzéki megmozdulásról van szó azóta, hogy Hán pártja, a Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) nyerte a 2018 júliusi választásokat, amelyek eredményeit viszont egyesek szerint meghamisították, valószínűleg a hadsereg irányításával. A spanyol hírügynökségnek egy tüntető azt mondta, hogy a szavazatokat meghamisította a hadsereg, amely a Pakisztán 1947-es függetlensége óta eltelt idő csaknem felében kormányozta az országot, és a demokratikus időkben is nagy befolyással bír. Voltak azonban olyanok is, akik a gazdasági helyzet miatt csatlakoztak a megmozduláshoz.

A fővárosban rendkívüli állapot van érvényben a tiltakozás miatt, utakat zártak le, konténereket helyeztek ki, hogy megakadályozzák a bejutást az iszlámábádi úgynevezett vörös zónába, amely nagykövetségeknek és kormányzati épületeknek ad otthont, illetve ahol erős a rendőri jelenlét.

A megmozdulásra mindössze órákkal azt követően került sor, hogy Hán egy észak-pakisztáni megmozduláson mondott beszédében kizárta a lemondás lehetőségét, azzal vádolva ellenfeleit, hogy a vallást akarják felhasználni kormánya ellen.

A dpa német hírügynökség megjegyzi, hogy a pakisztáni gazdaság zuhanórepülésbe kezdett a volt krikettsztárból lett miniszterelnök múlt évi hivatalba lépését követően, az infláció tízéves csúcsot ért el, és ezrek vesztik el munkájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában