három év után

2019.11.19. 14:50

Szabadon engedtek az afganisztáni tálibok két nyugati túszt

Cserébe az afgán kormány szabadlábra helyezett három bebörtönzött tálib vezetőt.

Szabadon engedték kedden az afganisztáni tálibok két nyugati túszukat, és átadtak őket az amerikai erőknek az ország délkeleti részén.

Az amerikai és az ausztrál egyetemi professzort több mint három évig tartó fogság után a nagyrészt a kormányellenes, szélsőséges tálibok uralta Zábul tartományban engedték el, onnan amerikai helikopterekkel szállították el őket – mondta el egy helyi rendőrségi forrás.

Néhány órával korábban cserébe az afgán kormány szabadon engedett három bebörtönzött tálib vezetőt, akiket Katarba küldtek, ahol a tálib mozgalom politikai vezetése működik. Köztük volt Anasz Hakkani, a befolyásos afganisztáni felkelőcsoport, a Hakkani-hálózat vezetőjének, Sziraddzsuddin Hakkaninak az öccse is.

Asraf Gáni afgán elnök egy hete jelentette be, hogy kormánya hajlandó kiengedni a börtönből három tálib vezetőt azzal a feltétellel, ha a tálibok szabadon engedik azt a két nyugati egyetemi oktatót, akit 2016-ban elraboltak.

Az amerikai Kevin King és az ausztrál Timothy Weeks a kabuli amerikai egyetemen tanított. A tálibok több videofelvételt is közzétettek róluk fogságuk idején, ezeken a túszok azt mondták, jól bánnak velük, és kérték hazájuk kormányát, hogy járjanak közben szabadulásuk érdekében.

A most nyélbe ütött fogolycserével a felek próbálják újraindítani a tárgyalásokat, amely lehetővé tenné a 18 éve húzódó konfliktus lezárását és végső soron az amerikai csapatok távozását Afganisztánból.

Az Egyesült Államok szeptemberben már egész közel járt a megállapodáshoz a tálibokkal, de az erőszak ismételt fellángolása és egy amerikai katona meggyilkolása miatt az egyeztetéseket az amerikai elnök megszakította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában