válság

2019.11.07. 07:20

Összedőlhet Venezuela egészségügyi rendszere

Összeomlás szélén áll a történetének legsúlyosabb gazdasági válságát átélő Venezuela egészségügyi rendszere – figyelmeztetett szerdán caracasi látogatása végén Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese.

„Saját szememmel láthattam, hogy az egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll. Számos kórház nélkülözi a vezetékes vizet és a legelemibb villanyáramot is” – írta Lowcock egy nyilatkozatban.

Közlése szerint egy caracasi kórházban azt tapasztalta, hogy „egyes válságos állapotban lévő betegek életét kórházi fertőzések fenyegetik, mert a legelemibb takarítási és fertőtlenítési feladatokat nem tudják elvégezni”.

A hatalmas olajkészlettel rendelkező dél-amerikai ország évek óta súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd.

Bruttó hazai terméke (GDP) a felére zsugorodott 2013 óta, amikor Nicolás Maduro vette át a szocialista kormányzat vezetését elődjétől, Hugo Cháveztől. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az országban 200 000 százalékos hiperinfláció tombol és súlyos gyógyszerhiánnyal küzdenek.

A válságért Nicolás Maduro elnök azokat a szankciókat okolja, amelyeket a Juan Guaidó ellenzéki vezetőt támogató Egyesült Államok vezetett be Venezuela ellen.

Tavaly súlyos, több száz emberéletet követelő tömegtüntetések kezdődtek Venezuelában, de ennek ellenére a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro nyerte a választásokat. Guaidó, a jogköreitől megfosztott, ellenzéki többségű parlament elnöke idén januárban az ország ideiglenes elnökének kiáltotta ki magát, s azóta az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbeli ország ismerte őt el ebben a tisztségében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában