emléknap

2019.11.10. 17:36

Megemlékeztek Londonban a brit háborús halottakról

A pontosan egy évszázadra visszanyúló hagyományos gyászünnepséggel emlékeztek meg vasárnap Londonban az I. világháború és az azóta eltelt évtizedek konfliktusainak brit katonaáldozatairól.

A Remembrance Sunday, vagyis az emlékezés vasárnapja mindig az I. világháború harci cselekményeit lezáró tűzszünet évfordulójához, november 11-éhez legközelebbi vasárnapon esedékes.

Az 1919 óta, tehát éppen száz éve megrendezett évenkénti központi emlékünnepség helyszíne ezúttal is a háborús halottak tiszteletére emelt, London kormányzati negyedének közepén álló emlékmű, a Cenotaph volt.

A parlament híres toronyórája, a Big Ben 11 órát jelző harangjátéka után a felsorakozott tömeg kétperces néma főhajtással tisztelgett a halottak emléke előtt.

A Big Ben a két éve kezdett, várhatóan még két évig tartó felújítás alatt hétköznapokon nem szól, de harangjátéka a vasárnapi megemlékezésen ismét felhangzott.

A kétperces csend kezdetét és végét a brit hadsereg egy első világháborús ágyújának lövései jelezték. Ezután helyezte el II. Erzsébet királynő koszorúját az uralkodó elsőszülött fia, Károly trónörökös.

A 93 esztendős uralkodó immár harmadik éve nem koszorúzott személyesen, az idei emléknapon is a külügyminisztérium balkonjáról figyelte a megemlékezést Kamilla cornwalli hercegnő és Katalin cambridge-i hercegnő társaságában. Mindkét hercegnő férje az Egyesült Királyság majdani uralkodója lehet: Kamilla Károly trónörökös, Katalin Vilmos herceg hitvese.

Az elmúlt évtizedekben a királynővel együtt koszorúzott a novemberi megemlékezéseken férje, Fülöp edinburghi herceg is, aki a királyi haditengerészet tengernagyi rangját viseli, és a II. világháborúban aktív haditengerészeti szolgálatot teljesített.

A 99. életévében járó Fülöp herceg azonban már két éve visszavonult az aktív közszerepléstől, és vasárnap nem volt jelen a megemlékezésen. Fülöp visszavonulása után az a döntés született, hogy férje nélkül a királynő sem koszorúz személyesen a novemberi emlékünnepségeken.

A vasárnapi megemlékezésen most először koszorúzott a kormány nevében Boris Johnson, aki július óta tölti be a miniszterelnöki tisztséget.

Johnson és a többi párt vezetői az emléknapon nem vettek részt a december 12-ére kiírt előrehozott parlamenti választások kampányrendezvényein.

A ceremónia után a brit fegyveres erők több mint tízezer veteránja tartott felvonulást a Whitehallon, a londoni kormányzati negyed központjában, valamennyien stilizált pipaccsal az öltözetükön.

Az ilyenkor szinte mindenki által viselt pipacs a fő jelképe Nagy-Britanniában a háborús halottak emléke előtti tisztelgésnek, egy kanadai katonaorvos, John McCrae rendkívül népszerűvé vált, 1915-ben írt verse nyomán, amely arról szól, hogy a háború szántotta flamand mezőkön mindig a pipacs virágzott ki először az elesett katonák sírjain.

A Brit Birodalom az I. világháborúban csaknem 9 millió katonát mozgósított; közülük 908 ezer halt meg, több mint kétmillió megsebesült.

A hagyományos novemberi megemlékezés azonban már régóta nemcsak az I. világháború brit áldozatainak szól; a britek ilyenkor a hadszíntereken akkor és azóta meghalt összes katona emléke előtt tisztelegnek. A II. világháborúban több mint 400 ezer brit és gyarmati katona vesztette életét, és 1945 óta is 16 ezer brit katona halt meg szolgálatteljesítés közben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában