merénylet

2019.11.20. 18:10

Előadása közben késelték meg a főorvost

Kedden este szakmai előadása közben halálra késelték Fritz von Weizsäckert, a berlini Schlosspark klinika belgyógyász főorvosát.

A késes támadót a rendőrség elfogta, személyéről azonban nem közöltek részleteket. Az áldozat apja, Richard von Weizsäcker a nyolcvanas években Nyugat-Berlin polgármestere, majd 1984-1994 között a Német Szövetségi Köztársaság elnöke volt – írja a V4NA Hírügynökség.

A támadás kedden este 7 óra előtt néhány perccel történt a berlin-charlottenburgi Schlosspark Klinika előadótermében.

Fritz von Weizsäcker főorvos a májbetegségekről tartott előadást, amikor egy ismeretlen férfi a nézőtérről odalépett hozzá és késsel megszúrta.

Az 59 éves főorvos a gyors orvosi segítség ellenére a helyszínen életét vesztette – számolt be szerdán a Berliner Zeitung és a DPA német hírügynökség.

A nézőtérről többen von Weizsäcker segítségére siettek.

Egy 33 éves, szolgálaton kívül lévő rendőr vezetésével megpróbálták ártalmatlanítani a támadót.

Róla a rendőrség annyit közölt, hogy egy 57 éves német állampolgár, az elfogásakor készült fotók alapján azonban jóval fiatalabbnak tűnik.

A késsel hadonászó férfi súlyosan megsebesítette a fiatal rendőrt is.

A késelőt lefogták és átadták a rendőrségnek. Tájékoztatásuk szerint az illető egy 57 éves német férfi, aki akut pszichés megbetegedésben szenved, és az áldozat családjával szembeni ellenérzései indíttatták a bűncselekményre.

Az áldozat négygyerekes családapa, elismert belgyógyász szakorvos és a 2015-ben elhunyt Richard von Weizsäcker fia volt. Richard von Weizsäcker 1981 és 1984 között Nyugat-Berlin polgármestere volt, majd 1984-1994 között a Német Szövetségi Köztársaság elnöki posztját töltötte be. Hivatali ideje alatt egyesült újra Németország.

A Der Spiegel című hírmagazin értesülése szerint a támadó főleg

a néhai államfőt, Richard von Weizsäckert gyűlölte, és rajta akart bosszút állni fia meggyilkolásával.

A támadó azzal indokolta tettét, hogy Richard von Weizsäckert a Boehringer nevű vegyipari társaságnál a hatvanas években betöltött vezető tisztsége révén felelősség terheli azért, hogy a cég alapanyagot szállított az Agent Orange elnevezésű gyomirtó szerhez, amelyet az amerikai hadsereg több millió ember halálát okozó fegyverként használt a vietnámi háborúban.

Richard von Weizsäcker 2015-ben, 94 éves korában hunyt el. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a Német Szövetségi Köztársaság hatodik államfője volt, 1984 és 1994 között töltötte be a szövetségi elnöki tisztséget.

Elsősorban a második világháborús német kapituláció 40. évfordulója alkalmából, 1985. május 8-án a szövetségi parlamentben (Bundestag) elmondott beszédéről ismert, amelyben az addigi vezető német politikusok közül a leginkább egyértelműen mondta ki, hogy Németországnak és a németeknek meg kell birkózni a náci múlttal. A kollektív felelősség elvét elutasította, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a náci múlt „nehéz örökség” valamennyi német számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában