kalandos évek után

2019.09.14. 16:16

Visszakerült eredeti helyére a Vasúti Szűzanya

A domborművet Mindszenty József bíboros 1948-ban megszentelte, de az ötvenes évek elején azt eltávolították és hosszú évtizedekre elrejtették, majd a nyolcvanas évek végén előkerülő művet 1991-ben a ferences kegytemplom fogadta be.

Hét évtized után visszakerült a sümegi vasútállomás felvételi épületének falára a város kegyhelyének szobrát ábrázoló Fájdalmas Szűzanya dombormű – közölte a MÁV szombaton az MTI-vel.

A vasúttársaság közleménye szerint a domborművet Mindszenty József bíboros 1948-ban megszentelte, de az ötvenes évek elején azt eltávolították és hosszú évtizedekre elrejtették.

A relief eltávolításának és elrejtésének körülményei nem ismertek, csak annyi bizonyos, hogy a hosszú ideig pincében rejtegetett, és a nyolcvanas évek végén előkerülő művet 1991-ben a ferences kegytemplom fogadta be.

A kegytemplom vezetése nemrégiben felajánlotta, hogy az alkotást visszaadja a vasúttársaságnak annak érdekében, hogy az visszakerülhessen eredeti helyére, a sümegi állomás felvételi épületének homlokzatára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában