eredmény

2019.09.07. 10:29

Megkezdődött az orosz-ukrán fogolycsere

Az ukrán tengerészeket a Vnukovói repülőtérre szállították, a RIA Novosztyi Ukrajina hírportál letartóztatott főszerkesztője pedig már a kijevi repülőtéren van.

Megkezdődött szombaton az Oroszországban és Ukrajnában letartóztatott és elítélt állampolgárok cseréje – közölte a TASZSZ hírügynökséggel Nyikolaj Polozov, az ukrán tengerészek egyik ügyvédje.

„Az ukrán tengerészeket a moszkvai Lefortovo börtönből a Vnukovói repülőtérre szállították, ezért kijelenthetjük, hogy megkezdődött a fogolycsere” – mondta az ügyvéd.

Nem sokkal ezután leszállt a kijevi Boriszpol repülőtéren a Rosszija különleges orosz légi alakulat Tu-204-es repülőgépe, amelyen az orosz-ukrán fogolycsere keretében Oroszországba szállítják az Ukrajnában fogva tartott orosz állampolgárokat – közölte a TASZSZ hírügynökséggel egy meg nem nevezett orosz biztonsági forrás.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint közben egy ukrán felségjelű repülőgép landolt Vnukovón.

Dmitrij Kiszeljov, a Rosszija Szegodnya orosz állami hírügynökség vezérigazgatója azt közölte a TASZSZ-szal, hogy Kirill Visinszkij, a RIA Novosztyi Ukrajina hírportál májusban hazaárulás vádjával letartóztatott, orosz-ukrán kettős állampolgárságú főszerkesztője, akit az ukrán fellebbviteli bíróság augusztus végén feltételesen szabadlábra helyezett, már a kijevi repülőtéren van, és hamarosan Moszkvába repül.

„Feltehetőleg a kicserélendő foglyok listáján van Oleh Szencov ukrán filmrendező is, akit egy Krím félszigeti terrorcselekmény előkészítésének vádjával Oroszországban 20 évi szabadságvesztésre ítéltek, majd augusztus végén a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben lévő fegyenctelepről váratlanul Moszkvába szállítottak” – közölte Pavel Csikov, a rendező bírósági védelmét ellátó Agora jogvédő szervezet ügyvédje.

„Az Ukrajnában 15 év börtönre ítélt Ruszlan Gadzsijev orosz harckocsizót azonban, aki 2015 elején a Donyec-medencei harcokban esett ukrán fogságba, nem szállították a fogolycserére kijelölt személyek kijevi gyűjtőhelyére” – közölte Valentyin Ribin, Gadzsijev ügyvédje.

Címkék#fogolycsere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában