Ország-világ

2019.07.02. 20:49

Laboratóriumban nevelt korallokat telepítenek az ausztrál Nagy-korallzátony területére

A zátony súlyos károkat szenvedett az elmúlt évek tömeges korallfehéredései miatt.

MTI

Laboratóriumban nevelt korallok telepítését kezdték meg a kutatók az ausztrál Nagy-korallzátony térségében, amely súlyos károkat szenvedett az elmúlt évek tömeges korallfehéredései miatt.


Az Ausztrália északkeleti partjainál 2300 kilométer hosszan elnyúló zátony északi részét az óceánvíz melegedése miatt 2016-ban, valamint 2017-ben is tömeges korallfehéredés sújtotta. A hidegebb óceánvíznek köszönhetően a délen fekvő zátonyok csaknem sértetlenül átvészelték az elmúlt évek viszontagságait.


A kutatók most ugyanannak a korallfajnak a zátony melegebb, északi vizeiben, valamint a hidegebb, középső területein élő képviselőit keresztezték.


Az Ausztrál Tengertudományi Intézet (AIMS) által vezetett Assisted Gene Flow (Asszisztált génáramlás) projekt célja, hogy az "új generációs" fiatal korallok betelepítése révén növeljék a zátonyon élő virágállatok ellenállását az óceáni hőhullámokkal szemben. Keddi közleményében az intézet ígéretesnek nevezte az első tesztek eredményeit, amelyek a betelepített korallok százainak túlélését mutatják.


Az intézet townsville-i létesítményének klimatizált víztartályaiban nevelt bébikorallokat márciusban költöztették át a Nagy-korallzátony egyik térségébe.


Az AIMS tengerkutatója, Kate Quigley szerint a héthónapos korallok örökölték északi szüleiktől a melegnek való jobb ellenállás képességét. A szakember szerint a betelepített virágállatok remélhetőleg időben továbbörökítik ezeket a géneket, hogy a zátonyok jóval ellenállóbbakká váljanak a jövőbeli óceáni hőhullámokkal szemben.


(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)

Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában