Ország-világ

2019.06.16. 21:54

Vízi erőművet építenek Afrika egyik utolsó érintetlen vadvédelmi rezervátumában

A Svájcnál nagyobb területű térséget az afrikai kontinens egyik utolsó nagy, érintetlen vadonjának tartják. Környezetvédők bírálják a projektet.

Vízi erőművet építenek egy tanzániai vadvédelmi rezervátumban, amely Afrika egyik utolsó nagy, érintetlen vadonja, a térséget 1982-ben felvették az UNESCO világörökségi listájára.


"Hat hónapot adtunk az építtetőknek az előkészületekre. Ez most befejeződött és az építkezésnek el kell kezdődnie" - jelentette be közleményében Medard Kalemani tanzániai energetikai és ásványügyi miniszter.

    

A Selous Vadrezervátumban lévő Stiegler szurdokban két egyiptomi vállalat fogja felépíteni az erőművet, amelynek becsült költsége 3,9 milliárd dollárra rúg.

    

A rezervátum területe mintegy 50 000 négyzetkilométer, körülbelül egymillió állat élőhelye. Magában foglalja a Mikumi Nemzeti Parkot és a Kilombero Természetvédelmi területet. A rezervátumban mintegy 400 állatfaj él.    

    

2018 decemberében az ENSZ nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezte súlyos aggodalmának adott hangot az építkezés tervei miatt, lévén a rezervátum a világörökségi listán szerepel.

    

A Svájcnál nagyobb területű térséget az afrikai kontinens egyik utolsó nagy, érintetlen vadonjának tartják. Környezetvédők bírálják a projektet, mondván az veszélyezteti a térség élővilágát, de a tanzániai kormány azzal érvel, hogy létfontosságú a vízi erőmű a kelet-afrikai ország energiaszükségletei kielégítésének megfelelő biztosítására.

    

A vízi erőmű a tervek szerint 222-re készül el és megkétszerezi a jelenlegi energiatermelő kapacitást megkétszerezi 2,1 gigawattra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában