Ország-világ

2019.06.25. 20:03

Oroszország visszakapja szavazati jogát az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében

A döntést a lett külügyminiszter bírálta, a Kreml a józan ész győzelmének nevezte.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) keddre virradóra határozatot fogadott el arról, hogy Oroszország visszakapja öt éve megvont szavazati jogát a testületben.


Az órákig tartó heves vitákat követően megszületett döntés megteremtette alapját annak, hogy Oroszország a 47 tagállamot számláló páneurópai szervezet tagja maradhasson.

    

A határozatot, amely gyakorlatilag feloldja az orosz delegáció ellen 2014-ben hozott szankciókat, 118 szavazattal fogadták el 62 ellenében és tíz képviselő tartózkodása mellett a közgyűlésben.

    

A határozat értelmében a PACE 18 orosz tagja visszakapja szavazati jogát, még időben az Európa Tanács új főtitkárának szerdai megválasztása előtt.

    

Leonyid Szluckij, az orosz alsóház külügyi bizottságának elnöke a döntés kapcsán bejelentette, hogy az orosz szövetségi törvényhozás delegációja visszatér a PACE-ben folytatott munkájához, de további büntetőintézkedéseket nem fog eltűrni.

    

"A küldöttség teljes egészében visszatér a PACE-ben végzett munkájához, de csak akkor, ha nem lesznek újabb kísérletek tevékenysége bármiféle korlátozására. Ez a lehetőség azonban továbbra is fennáll" - mondta Szluckij. Kiemelte: az orosz fél nem fog eltűrni "többé semmiféle szankciókat, még a legjelentéktelenebbeket sem". "Ha megpróbálnak újabb korlátozásokat keresztülvinni, mi ismét elhagyjuk Strasbourgot" - fűzte hozzá.

    

Az orosz képviselő ugyanakkor elismerte, hogy a PACE hatalmas lépést tett a nemzeti delegációk jogainak védelme érdekében. "A közgyűlés lényegi helyreigazítást vitt véghez szankcionálási mechanizmusában azzal, hogy megtiltotta, hogy valakit megfosszanak szavazati, részvételi, illetve képviseleti jogától" - tette hozzá Szluckij.    

    

Oroszország 2016-ban függesztette fel munkáját a PACE-ben, két évvel azután, hogy küldöttségét a Krím elcsatolása nyomán megfosztották szavazati jogától. Az orosz delegáció 2017 óta nem fizet tagdíjat sem, és Moszkva a közgyűlésekre nem küldi el a törvényhozói akkreditáláshoz szükséges iratokat. A szervezet szabályai szerint viszont kizárhatják azt az országot, amely nem tett eleget két éven át tagdíj fizetési kötelezettségének.

    

Ennek megakadályozására a PACE most megváltoztatta ügyrendjét az ukrajnai képviselők hangos tiltakozása ellenére. A Krím félsziget 2014-es elcsatolása óta a PACE több határozatban is kifogásolta a moszkvai vezetés Ukrajnában folytatott tevékenységét, illetve a súlyos jogsértéseket Oroszországban - mondta Olekszij Goncsarenko ukrán konzervatív képviselő. Moszkva mindegyik határozatot figyelmen kívül hagyta. "És mit csinálunk mi? Meghajolunk Oroszország zsarolásának és megváltoztatjuk szabályainkat" - tette hozzá Goncsarenko.

    

Az új szabályozás szerint a képviselők a jövőben csak a 47 tagállam külügyminisztereiből álló Miniszteri Bizottsággal egyeztetve dönthetnek szankciók bevezetéséről.

    

Az orosz parlament két háza januárban közös nyilatkozatot fogadott el, amely azzal vádolta meg a PACE-t, hogy "durván megsértette" Oroszország jogait az Európa Tanácsban, amikor parlamenti delegációját 2014-ben és 2015-ben - a Krím annektálására és Oroszország ukrajnai beavatkozására hivatkozva - megfosztotta kulcsfontosságú jogköreitől, amivel egyébként a testület "rendszerszintű válságba" került.

    

Az orosz parlamenti küldöttség tagjai emellett - az ellenük bevezetett szankciók értelmében - nem szavazhattak a közgyűlésben, nem vehettek részt a PACE vezető testületeinek munkájában, nem lehettek jelentéstevők, nem lehettek tagjai a PACE választási megfigyelő küldöttségeinek, és nem képviselhették a közgyűlést sem az ET szerveiben, sem a tanácson kívül.

    

Május elején Moszkva a konfliktus miatt meglebegtette azt a lehetőséget is, hogy kilép az Európa Tanácsból és felmondja az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Kreml: a józan ész győzelme az orosz szavazati jog visszaadása a PACE-ben

A józan ész kerekedett felül azzal, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) határozatot fogadott el az orosz küldöttség szavazati jogának visszaállításáról - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden Moszkvában újságíróknak.


Peszkov szerint a Kreml "nagyon pozitívan" értékeli a szavazati jog visszaadását Oroszországnak, valamint azt, hogy az orosz küldöttség ismét részt vesz a PACE tevékenységében.

    

"Nem Moszkva diplomáciai győzelméről van szó, hanem a józan ész győzelméről, mert az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése nem tud teljes értékű munkát végezni az orosz küldöttség részvétele nélkül" - hangoztatta a szóvivő.

    

Hozzátette: a Kreml nem értékeli úgy az orosz szavazati jogra vonatkozó PACE-döntést, mint az európai országok körében meghatározó álláspont megváltozását a Krím Oroszországhoz csatolásának ügyében. Leszögezte ugyanakkor, hogy az orosz álláspont is változatlan maradt, vagyis Moszkva Oroszország elidegeníthetetlen részének tekinti a félszigetet, amiről nem szándékozik vitát nyitni.

    

Üdvözölte a nap folyamán az orosz szavazati jog visszaadására vonatkozó strasbourgi döntést Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is. Reményét fejezte ki, hogy a válságot a PACE-ben sikerült meghaladni, hozzátette ugyanakkor, hogy Moszkva az eredményei - egyebek között a megválasztandó új főtitkár személye - alapján fogja megítélni a közgyűlés nyári ülésszakának döntéseit.

    

Bejelentette, hogy Moszkva akkor téríti meg az Európa Tanáccsal szembeni tagdíjhátralékát, ha véglegesen tisztázódik az orosz küldöttség jogai maradéktalan helyreállításának kérdése a PACE-ben.

    

"Maradéktalanul állítsák helyre jogainkat és akkor készek leszünk befizetni azokat a tagdíjakat, amelyeket visszatartottunk az Oroszországi Föderáció Szövetségi Gyűlése küldöttségéhez való elfogadhatatlan, diszkriminatív viszonyulás miatt" - hangoztatta az orosz diplomáciai tárca vezetője.

    

Oroszország 2016-ban függesztette fel munkáját a PACE-ben, két évvel azután, hogy küldöttségét a Krím elcsatolása nyomán megfosztották szavazati jogától. Az orosz delegáció 2017 óta nem fizet tagdíjat sem, és Moszkva a közgyűlésekre nem küldi el a törvényhozói akkreditáláshoz szükséges iratokat.   

A lett külügyminiszter bírálta, hogy Oroszország visszakapja szavazati jogát az Európa Tanácsban

írálta a lett külügyminiszter azt a döntést, amelynek értelmében Oroszország visszakapja szavazati jogát az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében (PACE).


"A PACE sajnálatos és csalódást keltő határozata feltételek nélkül visszaállította az orosz küldöttség szavazati jogát. Lettország a határozat ellen lépett fel, mert az aláássa az alapvető értékek - a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok - tiszteletben tartását" - írta a Twitter mikroblogon Edgars Rinkevics.

    

A litván külügyminisztérium ugyancsak nemtetszését fejezte ki keddi nyilatkozatában Oroszország szavazati jogának helyreállítása miatt. A dokumentum szerint a PACE ezzel kivételes elbánásban részesítette Oroszországot, amely továbbra sem tartja be a nemzetközi jogot, nem szünteti be agresszív cselekedeteit az Európa Tanács egyes tagállamaival szemben és megsérti a szervezet alapvető értékeit és tekintélyét.

    

Felhívta a figyelmet arra, hogy Moszkva semmit nem tett a PACE 2014-es és 2015-ös, a Krím elcsatolását és Ukrajna területi egységének megsértését elítélő határozatának végrehajtása érdekében, és továbbra is kirívóan megsérti a nemzetközi jogot azzal, hogy orosz állampolgárságot ad a megszállt Donyec-medence lakóinak, és figyelmen kívül hagyja a Nemzetközi Tengerjogi Törvényszék felszólítását az elfogott ukrán tengerészek szabadon bocsátására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában