Ország-világ

2019.05.20. 00:07

Strache-ügy - Norbert Hofer lett az Osztrák Szabadságpárt új elnöke

Hofer, aki a közlekedési, innovációs és technológiai miniszter tisztségét tölti be, Heinz-Christian Strachét váltja a párt élén.

Norbert Hofert választotta meg az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) új vezetőjének vasárnapi ülésén a párt országos elnöksége. Az FPÖ vasárnap esti közleménye szerint az egyhangúlag elfogadott döntést hivatalosan az európai parlamenti választásokat követő ülésén erősíti meg az elnökség.


Norbert Hofer, aki a közlekedési, innovációs és technológiai miniszter tisztségét tölti be, Heinz-Christian Strachét váltja a párt élén. Strache szombaton egy korrupciós botrány miatt kényszerült lemondani alkancellári és pártelnöki tisztségéről. Az FPÖ korábbi elnöke körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

 

Az ibizai találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is. Gudenus vasárnap bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond minden tisztségéről, kilép a pártból, és visszaadja parlamenti mandátumát. A botrány következményeként Sebastian Kurz osztrák kancellár szombat este jelentette be, hogy felbontja a koalíciót az Osztrák Szabadságpárttal, és előrehozott parlamenti választást tartanak.

Pamela Rendi-Wagner pártelnököt indítja kancellárjelöltként az előrehozott parlamenti választásokon az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ). A párt országos elnöksége egyhangúlag döntött erről vasárnap tartott ülésén. Rendi-Wagner jelölését hivatalosan az európai parlamenti választásokat követő hétfőre, május 27-re összehívott ülésén erősíti meg az elnökség. A vasárnapi tanácskozást követő sajtótájékoztatóján az SPÖ elnöke élesen bírálta Sebastian Kurz kancellárt, mondván, személyes felelősség terheli a néppárti-szabadságpárti kormánykoalíció bukásáért. Rámutatott, Kurz pusztán önzésből és a hatalom megtartása végett tette meg alkancellárnak a szabadságpárti Heinz-Christian Strachét, amivel súlyos válságba vezette az országot, és ártott Ausztria nemzetközi megítélésének.


Rendi-Wagner kifogásolta azt is, hogy a néppárti kancellárnak nincs elképzelése a választásokig tartó átmeneti időszakról. A szociáldemokraták szerint mielőbb átmeneti kormányt kell felállítani, amelyben a jelenleg szabadságpárti politikusok vezette belügyi, védelmi és igazságügyi tárcák irányítását szakértők veszik át, mert csak így lehetséges az Ibiza-botrány teljes feltárása. Rendi-Wagner egyben sürgette a Nemzeti Tanács (parlament alsóháza) rendkívüli ülésének összehívását szerdára. Kiemelte: jelen helyzetben az ügy feltárása mellett mindenekelőtt stabilitásra, őszinteségre és a méltóság megőrzésére van szükség, mert csak így nyerhető vissza az emberek politikába és intézményekbe vetett bizalma.


Sebastian Kurz osztrák kancellár szombat este jelentette be, hogy felbontja a koalíciót az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) , miután annak vezetője, Heinz-Christian Strache egy korrupciós botrány miatt lemondani kényszerült alkancellári és pártelnöki tisztségéről. Az FPÖ elnöke körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek. A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is. Strache szerint politikai karaktergyilkosság áldozata lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában