Ország-világ

2019.05.28. 09:34

Kiderítették, mi okozza a menstruációt megelőző hangulatváltozást

A premestruációs szindróma általánosan ismert jelenség a szülőképes korú nőknél.

MTI

Az agyi aktivitás változása okozza a menstruációt megelőző egy hétben esetlegesen jelentkező hangulatváltozást és idegességet - állapították meg a Jeruzsálemi Héber Egyetem (JUHI) kutatói.


A premestruációs szindróma (PMS) általánosan ismert jelenség a szülőképes korú nőknél, a menstruációs periódust megelőző napokban a testben bekövetkező hormonális változások idézik elő.


A HUJI és a jeruzsálemi Hadassah Orvosi Központ szakértői azt kutatták, mi okozza ezekben a napokban a nők esetleges idegességét és negatív érzéseit.


A Psychoneuroendocrinology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a menstruációt megelőző héten a nők agya másként értelmezi a tapasztalatokat, és emiatt kevésbé élveznek olyan dolgokat, amelyek egyébként jó érzéssel töltik el őket.


A vizsgálatban 20 egészséges, 20-30 év közötti férfi és nő vett részt, akik nem szedtek semmilyen gyógyszert, amely befolyásolhatta volna hangulatukat és agyi működésüket.


A nők menstruációja előtti héten a kutatók vidám és szomorú jeleneteket mutattak nekik egyes filmekből, például Az oroszlánkirályból.


Az eredmények szerint a nők agya különbözőképpen interpretálta a filmrészleteket, a vidám jelenetek sem nyújtottak örömet nekik. A férfiak ellenben élvezettel nézték ezeket.


A menstruációt megelőző héten tehát jelentős különbségek tapasztalhatók az észlelés folyamatában és az érzések megtapasztalásában.


(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában