Ország-világ

2019.05.29. 17:28

EP-választás: A Rijádból érkezett voksok elvesztek, mert nem volt megfelelően lezárva az urna

A többi urna esetében nincs törvényi akadálya annak, hogy az azokban lévő voksokat összeszámlálják.

A Rijádból érkezett, az európai parlamenti (EP-) választáson leadott szavazatokat tartalmazó külképviseleti urna nem volt megfelelően lezárva - állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén.


A testület tagjai az ülésén megtekintették a külképviseletekről visszaérkezett urnákat és urnazáró címkéket, hogy meggyőződhessenek arról, hogy azok sértetlenek.

    

Az NVB megállapította: a Szaúd-Arábiából, Rijádból érkezett urna kivételével valamennyi urna lezárt állapotban volt. Mivel a rijádi urna nem volt lezárt állapotban - az urnazáró szalag nem volt kellően szoros -, az abban lévő szavazatokat nem lehet figyelembe venni az eredmény megállapításakor. Hét választópolgár kérte, hogy Rijádban szavazhasson.

    

A többi urna esetében nincs törvényi akadálya annak, hogy az azokban lévő voksokat összeszámlálják. Az NVI munkatársai így a megtekintés után elkezdték felbontani az urnákat: először ellenőrzik, hogy ezekben valóban annyi boríték van-e, ahányat a jegyzőkönyvben rögzítettek, majd kiválogatják azokat, amelyek nincsenek leragasztva, mivel ezek érvénytelenek. Ezt követően egyesével felbontják a borítékokat és összeszámlálják a voksokat.

 

A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nyilvános ülésén, ahol megvizsgálták a visszaérkezett urnák és urnazáró címkék sértetlenségét 2019. május 29-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nyilvános ülésén, ahol megvizsgálták a visszaérkezett urnák és urnazáró címkék sértetlenségét 2019. május 29-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

   

Külképviseleteken azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok szavazhattak, akik az EP-választás napján (vasárnap) külföldön tartózkodtak. A külképviseleti névjegyzékbe 20 291-en kérték felvételüket, a 132 külképviseleten - nagykövetségen és konzulátuson - a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közlése szerint 17 749 voksot adtak le, ezeket 157 urnában szállították a választási irodába.    


A Magyarországra repülővel vagy autóval szállított urnák szerda délre, a csütörtök éjféli törvényes határidő lejárta előtt megérkeztek az NVI-hez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában