Ország-világ

2019.05.18. 17:34

Brexit - Boris Johnson a legnépszerűbb Theresa May lehetséges utódai közül

A Konzervatív Párt tagjainak 39 százaléka helyezi Johnsont az utódjelöltek népszerűségi listájának első helyére. Ő a konzervatívak keményvonalas Brexit-táborának "zászlóvivője".

A szombaton ismertetett legfrissebb felmérés szerint Boris Johnson volt brit külügyminiszter, a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának zászlóvivője a legnépszerűbb a párttagság körében Theresa May miniszterelnök lehetséges utódjelöltjei közül. A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov a The Times című konzervatív brit napilap megbízásából elvégzett vizsgálatában kimutatta, hogy a Konzervatív Párt tagjainak 39 százaléka helyezi Johnsont az utódjelöltek népszerűségi listájának első helyére, vagyis ennyien szavaznának Johnsonra szívesebben, mint a lehetséges teljes mezőny más tagjaira.

Megosztja a tagságot

Ez azt jelenti, hogy Johnsont éppen háromszor annyian sorolják a választható névsor első helyére, mint a második legnépszerűbb lehetséges jelöltet, Domininc Raab volt Brexit-ügyi minisztert, akit a párttagság 13 százaléka sorolt a preferenciális névsor élére. A többi potenciális utódjelölt népszerűsége egyszámjegyű: Michael Gove környezetvédelmi minisztert és Sajid Javid belügyminisztert egyaránt 9 százalék, Jeremy Hunt külügyminisztert 8 százalék, Penny Mordaunt védelmi minisztert 5 százalék nevezte meg az általa első helyen támogatott jelöltként.


A 858 párttag körében elvégzett reprezentatív felmérés kimutatta ugyanakkor azt is, hogy Johnson személye erősen megosztja a Konzervatív Párt tagságát. Azok közül, akik a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson a kilépésre voksoltak, 49 százalék helyezte az első helyre a volt külügyminisztert, a bennmaradást pártolók közül viszont alig 10 százalék mondta azt, hogy szívesebben voksolna Johnsonra, mint a többi jelöltre. A 2016-os referendumon országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége arra szavazott, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból. Johnson az EU-népszavazás kampányában a keményvonalas Brexit-párti tábor frontembere volt, és jelenleg is az. Külügyminiszteri tisztségéről is azért mondott le tavaly, mert megítélése szerint a kormány a Brexit után is túl szoros kapcsolatokra törekszik az EU-val.

London polgármestere volt

A YouGov szombaton ismertetett vizsgálata szerint a Konzervatív Párt tagjainak 70 százaléka véli úgy, hogy Boris Johnson győzelemre tudná vezetni a pártot a következő parlamenti választáson. A megkérdezettek 77 százaléka "kedvelhető személyiségnek" nevezte Johnsont, 67 százalék szerint a volt külügyminiszter - aki korábban nyolc évig London polgármestere is volt - alkalmas a miniszterelnöki feladatok ellátására, 69 százalék szerint Boris Johnson erős kezű vezető lenne.


Theresa May a héten megállapodott a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának legbefolyásosabb, végrehajtói jogkörökkel is felruházott szakpolitikai testülete, az 1922 Bizottság vezetésével, hogy júniusban közösen felvázolják távozásának pontos menetrendjét. A kormány a héten bejelentette azt is, hogy a június 3-án kezdődő héten az alsóház elé terjeszti a Brexit-megállapodásban foglaltak törvénybe iktatását célzó tervezetet. Ez nem ugyanaz az elvi határozati javaslat lesz a Brexit-megállapodás jóváhagyásáról, amelyet az alsóház eddig háromszor elvetett: a júniusban beterjesztendő tervezet jogszabályalkotó célú indítvány lesz, a kilépés törvénybe foglalásának átfogó menetrendjével. Az viszont gyakorlatilag konszenzusos várakozás, hogy

 

ha az alsóház a Brexit-jogszabálytervezetet sem fogadja el, akkor Theresa May távozik a Konzervatív Párt és a kormány éléről, és ebben az esetben már a nyáron megindulna az utódválasztási folyamat.

Ennek első szakaszában az alsóházi konzervatív frakció többfordulós - várhatóan hetekig tartó - szavazássorozattal két lehetséges jelöltre szűkíti az indulók listáját, egy-egy jelöltet kiejtve minden egyes fordulóban. Ha az utolsó forduló után versenyben maradt két jelölt egyike sem lép vissza, a Konzervatív Párt 124 ezer regisztrált tagja választhatja meg közülük a párt új vezetőjét, aki egyben Nagy-Britannia következő miniszterelnöke is lesz. Boris Johnson a héten jelezte, hogy indulni kíván az utódválasztási versenyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában