Ország-világ

2019.05.20. 09:00

Az érzékenység előny a vezetésben

Az a fajta összetartó erő, amit egy nő jelent a családban, jól jöhet egy cégnél is. Piaci aktivitásuk és a gazdasági mozgások között mérhető az összefüggés.

Rimányi Zita

Hazánkban mintegy 122 ezer vállalatot irányít nő, 277 ezret pedig férfi. A női cégtulajdonosok, cégjegyzésre jogosultak száma meghaladja a 323 ezret, a férfiaké csaknem 487 ezer. Mindez az Opten céginformációs szolgáltató adataiból derül ki és azt mutatja, hogy a nők vállalkozási hajlandósága még mindig elmarad a férfiakétól, bár világszerte érzékelhető a felzárkózás.


Hasonló eredmények


A cégek pénzügyi adatai azt igazolják: a nők irányítása alatt állók nem hoznak rosszabb eredményeket. Sőt, két egyforma méretű cég kockázati besorolásakor jellemzően a nő által vezetett kap kedvezőbb értéket.


Ebből a szempontból a vegyes vezetésűek – ahol férfi és nő is van a legmagasabb posztokon – tűnnek a legeredményesebbnek: csődkockázatuk, felszámolás alá kerülésük esélye jelentősen elmarad az átlagostól. Ráadásul ezen cégek háromnegyede tudja megtartani vagy növelni árbevételét évről évre, ami a teljes hazai viszonylatban csak a cégek kétharmadának sikerül.


A Bisnode Index of Women Influence (BIWI) számszerűsíti a női jelenlét gazdasági összefüggéseit. Tizenhárom európai országban mérték fel, hogy milyen hatást gyakorol a vállalkozó szellemű nők munkája az eredményekre. Számított, hogy a cégek mekkora részében nő a tulajdonos vagy tölt be vezető szerepet, hogy mekkora a vállalkozás, az árbevétele, a nyeresége és mennyi embert foglalkoztat.


A harmadik helyen


A BIWI-nél a száz az átlagos érték és az index szerint a nők gazdasági befolyása 2018-ban Lengyelországban (157) volt a legerősebb, aztán következik Szlovénia (155) és Magyarország (153). A többi ország az átlag alatt maradt, a sort Szerbia (68) és Dánia (53) zárta.


– Térségünkben is nőtt szerintem a nők vállalkozó kedve. Olyan légkör alakult ki, amely arra ösztönöz, hogy érdemes belefogniuk az ötleteik megvalósításába. A gazdaság, az ipar sem csak a férfiak világa és ez sokakat ösztönöz. Ám még idő kell ahhoz, hogy a hagyományos szerepek visszatartó hatása tovább csökkenjen – mondta el Horváthné Borsodi Mónika, a győri Borsodi Műhely Kft. ügyvezető igazgatója, a Győr-Moson-Sopron Megyei Iparkamara női vállalkozói klubjának elnökségi tagja.

Fémipari céget vezet Győrben testvérével együtt Horváthné Borsodi Mónika.

Fémipari céget vezet Győrben testvérével együtt Horváthné Borsodi Mónika.

Beszélt arról is, hogy édesapja azért tudott sikeres vállalkozást felépíteni, mert édesanyja stabil hátteret teremtett ehhez. Ha egy asszony fog hasonlóba, kérdéses, hogy ezt a segítséget vajon minden esetben megkapja-e a párjától.


Jól jönnek az Ösztönök


Horváthné Borsodi Mónika testvérével együtt vezeti a családi céget, úgy véli, jól kiegészítik egymást: fivére előremutató lendülettel kezdeményez, ő pedig arra ügyel, hogy időben megvizsgálják, hogyan érdemes a terveiket megvalósítaniuk.


Szerinte a nők jellemzően jól átlátják a helyzeteket, több szempontból érzékenyebbek, ami a projekteknél előny lehet. Előfordult például, hogy egy elnyert pályázat újabb nagy projektek elvállalására sarkallta a céget, ugyanakkor ő úgy vélte, hogy az már túl nagy leterheltséget jelentett volna. Később beigazolódott, hogy helyes volt az álláspontja. Ahogy egy nő ösztönösen összetart egy családot, az hasznos lehet egy cégnél is – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában