Ország-világ

2019.05.25. 09:00

Anya, apa, beidéztek engem!

A tavaly életbe lépett büntetőeljárási törvény (BE) óta nem jellemző, hogy kiskorút hallgasson meg a bíróság, korábbi vallomását használják a perben. A törvény házaiban öt éve működik otthonosan berendezett gyermekmeghallgató szoba, s az új BE előtt a győrit heti rendszerességgel használták.

Laczó Balázs

Nőtt a száma és durvult a módja azoknak az erőszakos eseteknek, amelyeknél kiskorú a cselekmény sértettje. A 14 éven aluliakat ma már nem tárgyalótermi körülmények közt hallgatják ki, kötetlenebb környezetre van szükség, hiszen önmagában sokkot jelent a kiskorúnak az, hogy bűncselekmény áldozatává vált – mondja Havasiné dr. Kulcsár Petra bírósági szóvivő.


A legfontosabb, hogy a gyermeknek ne kelljen újra és újra átélni az eseményeket a kihallgatások során, már azért sem, mert egy erőszakos esetnél terápia kezdődik, s annak előrehaladtával nem szerencsés feltépni a sebeket.


A tavaly júliusban életbe lépett büntetőeljárási törvény különleges bánásmódot ír elő a gyerekek számára, ami azt is jelenti, hogy az eljárási cselekményeket haladéktalanul kell elvégezni, úgy, hogy megismétlésükre ne legyen szükség. Ám az már a régi BE-ben is benne volt – mondja a szóvivő –, hogy akkor lehet kihallgatni a kiskorút, ha vallomása mással nem pótolható.

A gyermek számára már az is sokkot jelent, hogy bűncselekmény áldozatává vált. Illusztráció: Kisalföld-archívum

A gyermek számára már az is sokkot jelent, hogy bűncselekmény áldozatává vált. Illusztráció: Kisalföld-archívum

A legkézenfekvőbb megoldás a nyomozás során tett vallomás felolvasása. Az új törvény szerint a meghallgatásról, tárgyalásról kép- és hangfelvételt készíthet a bíróság, így könnyebben oldható meg például az, hogy egy erőszakos eset vádlottja és sértettje ne kerüljön egy légtérbe.


Eddig még ilyet nem végeztek Győrben. Külön érdeklődésünkre a szóvivő arról is tájékoztatott, hogy a közelmúltban lezárult, szexuális erőszakról szóló büntetőperben a Sopron környéki művészeti vezető és a tinédzser lány nem találkozott egymással az elsőfokú tárgyaláson.


Az OBH 2014-ben hirdetett pályázatot gyermekmeghallgató szobákra, amiket minden nagyobb bíróságon ki is alakítottak. Van egy a győri, a soproni járáson, a közigazgatási bíróságon és a törvényszéken is. A győri csaknem 1 millió forintba került, inkább otthonos nappalit, mint játszószobát idéz, nagyobb gyerekeknek berendezett helyiség, de kisvonatot is találunk benne.


Havasiné dr. Kulcsár Petra elmondta: mivel az új BE már a nyomozó hatóságra testálja a 14 éven aluliak kihallgatását, 2018 nyara óta egyáltalán nem hallgattak meg itt gyermeket. 

Előtte viszont átlagosan heti egy alkalommal ült le itt kiskorúval beszélni a győri nyomozási bíró, s korábban írtuk: 2013-ban 12 gyermeket hallgattak meg büntető ügyszakban. Tíz évnél idősebbek voltak, de akadt köztük egy ötéves is.

 

A meghallgatás öt pontja

1. A feloldás fontos, de ne idézzünk elő – például cukorkával – megfelelési kényszert. 2. Ne vetítsük előre, mit szeretnénk hallani. 3. Ne erőltessünk egy témát, ne tegyünk fel direkt kérdést: pl. „Hozzád nyúlt-e a bácsi?" 4. Ne mondjuk azt, hogy „nem kell félni, nyugodj meg", mert ettől félni kezd. 5. Laza beszélgetésre van szükség, ha kényes témához érünk, a gyerek jelez, pl. bejelenti, hogy pisilnie kell. (Szakemberekkel készült interjúk alapján.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában