Ország-világ

2019.05.10. 09:00

A közigazgatási ügyeket tárgyalók háromnegyede átmegy az új szervezethez

A közigazgatási és munkaügyi bírák negyede döntött úgy Győrben, hogy a hagyományos bírósági szervezet kötelékében marad, a többiek átmennek jövőre az új - Igazságügyi Minisztérium (IM) alá tartozó - közigazgatási törvényszékhez. Másképp közigazgatási ügyet nem tárgyalhatnának.

Laczó Balázs

Ma a közigazgatási és munkaügyi perek egy ügyszakba tartoznak, ez a Győri Törvényszék alá tartozik, s a bírák tárgyalják mindkét ügytípust. A tavaly elfogadott közigazgatási törvény átírta ezt.


Jövőre új szervezet áll fel, a közigazgatási ügyeknek saját törvényszéke lesz Győrben, s már nem az igazságügyi szervezet, hanem az IM alá fognak tartozni.


A felsőbíróság székhelye Esztergomban működik majd, oda kerülnek a Győrött megfellebbezett Komárom-Esztergom, Vas és Győr-Moson-Sopron megyei közigazgatási ügyek, mindaz tehát, aminél az egyik peres fél egyszerű állampolgár, a másik pedig valamilyen hivatal, hatóság.

Néhány héten belül átköltözik a közigazgatási és munkaügyi bíróság a felújított, volt MTESZ székházba. Itt dolgozik majd Kriskó Bianka jegyzőkönyvvezető. Fotó: H. Baranyai Edina

Néhány héten belül átköltözik a közigazgatási és munkaügyi bíróság a felújított, volt MTESZ székházba. Itt dolgozik majd Kriskó Bianka jegyzőkönyvvezető. Fotó: H. Baranyai Edina

Az érintett bíráknak április 30-ig nyilatkozniuk kellett arról, maradnak-e a hagyományos rendszerben vagy a közigazgatási törvényszéken folytatják a munkát januártól.


Dr. Takács József, a Győri Törvényszék elnöke kérdésünkre elmondta: a 12 bíróból kilencen írták alá, hogy átmennek, hárman maradnak. Hozzátette, mivel a rendszer szétválásával a munkaügyi pereket a hagyományos szervezetben tárgyalják, jut majd elég munkaügyi eljárás a bíráknak.


Az utak így elválnak egymástól: hárman átköltöznek év végén a volt megyei bíróság patinás épületébe, kilencen pedig maradnak a most felújított, volt MTESZ-székházban.

Szép virágok is kellenek az épületbe, a képen dr. Kriston-P. Ágnes bírósági titkár. Fotó: H. Baranyai Edina

Szép virágok is kellenek az épületbe, a képen dr. Kriston-P. Ágnes bírósági titkár. Fotó: H. Baranyai Edina

S hogy a dolgot tovább bonyolítsuk: a volt MTESZ-székház nemrég készült el, jelenleg még üres, s folyik a költözés. Így először mindenki átmegy a volt Pártok Házából – az elnök szerint néhány héten belül – a felújított székházba, s ezt követi januártól a kettéválás.


Arra a kérdésre, hogy később is majd a milliárdból felújított Leier-épület – a volt MTESZ-székház – lesz-e az új közigazgatási törvényszék háza, egyelőre csak azt lehet mondani, hogy „valószínű". Minden attól függ ugyanis, hogy nyáron a minisztérium miként határozza meg a 2020-tól szükséges bírói és alkalmazotti létszámot.


A bíráknak nem kellett nyilatkozataikat megindokolni. Az „átszerződők" fő oka nyilván az, hogy másképp nem tárgyalhatnának közigazgatási pert. Emellett talán mérlegelik a karrier lehetőségét is, hiszen a „maradóknak" majd az ítélőtábla, az „átköltözőknek" Esztergom irányába vezet fölfelé az út.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában