Ország-világ

2019.04.27. 09:00

Ma is jöhet homok, sok háznál hiába pucoltak húsvétkor ablakot

Nincs jó hírünk azoknak, akik már lemosták kocsijukról a szaharai port, a met.hu a Kisalföldet úgy tájékoztatta: ma is érkezik fölénk egy kis déli áramlás. Ha eddig nem mosta le az autót, vasárnapig várjon, és megfordul a szél.

Laczó Balázs

Ma még sok autó szélvédőjébe beleírhatnánk, hogy „Imádlak, Afrika", de a legtöbben lemosták a kocsijukról a héten végigsöprő sivatagi homokot. Sajnos azok számára van jó hírünk, akik vártak vele, mert a met.hu a Kisalfölddel közölte: a tegnapi után várhatóan ma is délies áramlással érkezik fölénk a szaharai homok. Ám vasárnaptól északnyugatiasra for- dul a szél, „akkortól érdemes az autókat lemosatni" – felelték kérdésünkre.

Az Észak-Afrikából kiinduló és Európa nagy részét beterítő „porfelhő" – szerencsére ritkán előforduló – problémát okoz a meteorológusoknak is, ilyenkor a légkör nehezebben átlátható. 


Emlékszünk: tavaly áprilisban is érkezett egy nagyobb „homokszállítmány", de a jelenséget sokszor megfigyelték a szakemberek. Azt írják: „erő- sebb mediterrán ciklonok áramlási rendszere a Szahara északi részét is érinti, és ezzel homok kerül a légkörbe". A mediterrán térségben volt már emiatt sáros eső, az Alpok hegyeiben piros hó is. Három éve viszont több erős mediterrán ciklon alakult ki közvetlenül a sivatag felett, ami már ritka jelenség, s ezeknek köszönhetően jutott homok a Kárpát-medence fölé. 

 

Az egyik mosóban azt mondták: ha éjjel-nappal nyitva lennének, akkor is folyamatos lenne a forgalom. Fotó: Bertleff András

Az egyik mosóban azt mondták: ha éjjel-nappal nyitva lennének, akkor is folyamatos lenne a forgalom. Fotó: Bertleff András


Leszállva a földre: a jelenség végeredményét látjuk, az összes autómosó forgalma megnőtt, valahol megkétszereződött. „Ha éjjel-nappal nyitva lennénk, akkor is folyamatosan állna valaki a mosóban" – közölte a telefonban az egyik győri cégvezető. Majdnem a szokott forgalom dupláját bonyolíthatja le a győri Profi Autómosó is. Vékásy László tulajdonos azt mondja, máskor 14–15 autót látnak el egy nap, most 25 jutott. A mosóban időpontot kell egyeztetni, „mára, holnapra is van előjegyzésünk, de voltak, akiknek már csak a jövő hétre tudtunk időpontot adni".


Sokan tartják a hagyományt, hogy a húsvéti megújulás nagytakarítást jelent, tiszta ablakot, makulátlan kerítést. Kovácsné Lévai Márta Győrben nyolc lakásban vállal takarítást, több megbízója idős és húsvétra mindannyian kérték az ablakpucolást. Most szinte elölről lehetne kezdeni, valaki újra is kérte, persze nem teheti meg mindenki. A hölgy egy nagyobb cégnek is dolgozik, ott az összes ablakot, ablakpárkányt egy hónapja tisztították le, most újra kell pucolni valamennyit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában