Ország-világ

2019.04.30. 09:00

Középiskolai felvételi: ma mindenki sorsa eldől

Ma lejár a határidő: április 30-ig minden általános iskolás megtudja, melyik középfokú iskolába került be. Mit tegyen az, akit sehova sem vettek fel? Mondjuk a választ.

Sudár Ágnes

A középfokú iskolák már korábban megkapták az Oktatási Hivataltól az egyeztetett felvételi jegyzéket – ez alapján küldik (küldték) el a jelentkezőknek/szülőknek és az általános iskoláknak a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést. 


Ha egy diákot egyetlen középfokú iskolába sem vettek fel, a május 6-án kezdődő rendkívüli felvételi időszakban jelentkezhet újabb intézménybe. Fontos, hogy ilyenkor a továbbtanulás intézése már egyénileg, közvetlenül a középfokú iskolákban való jelentkezéssel, egyeztetéssel történik. A hivatalos értesítés határideje ma jár le, mi több, olyan győri szülővel is beszéltünk hétfőn, akik ugyan még nem kapták meg a levelet, de már nem aggódnak. A múlt héten ugyanis a választott iskola honlapján megtalálták a választ arra, hogy gyermeküket felvették-e a 2019/2020-as tanévre.

 

A gyerekek januárban írták meg a központi felvételit, a pontjaikat már februárban tudták, most kiderül, hová vették fel őket. Fotó: Illusztráció

A gyerekek januárban írták meg a központi felvételit, a pontjaikat már februárban tudták, most kiderül, hová vették fel őket. Fotó: Illusztráció

 

Ki részesül előnyben?


Egy érintett szülő felvetette azt is, hogy milyen szabályok vonatkoznak arra, ha két felvételizőnek azonos a pontszáma. Ilyenkor hogyan rangsorolják a tanulókat? Nos: a hatályos rendelet szerint a felvételi eljárásban az azonos összesített eredményt elérő tanulók közül előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű tanulót, ezt követően azt a jelentkezőt, akinek a lakóhelye (vagy a tartózkodási helye) az iskola székhelyének településén található, illetve akinek különleges helyzete ezt indokolja. A különleges helyzet mibenlétét az iskola pedagógiai programjában kell szabályozni. 


Szoftver segíti a rangsorolást


Akinek a gyermeke idén felvételizett, az már tudja, hogy mi történik akkor, ha a fiának/lányának elég pontja volt ahhoz, hogy akár több iskolába is bekerüljön. De a válasz minden bizonnyal érdekli azokat, akik jövőre lesznek érdekeltek: tehát ki dönt ilyenkor, hogy melyik iskolába kerül be a gyerek? Ebben az esetben ha ugyanannak a jelentkezőnek több felvételi kérelmét is elfogadták, a szoftver a tanulót az általa meghatározott sorrend szerint az első olyan tanulmányi területre helyezi el, amelyen az iskola jelezte, hogy felvenné, és egyben belefér a felvehető létszámba. Ezzel párhuzamosan azokról a területekről, amelyek a tanuló által megadott sorrendben hátrébb szerepelnek, a program törli a diák jelentkezését.


Fontos azt is tudni, hogy a hat, illetve nyolc évfolyamos gimnáziumba jelentkezők általános iskoláját csak akkor értesítik a felvételi eredményéről, ha az adott diákot felvették a kiválasztott képzésre – ha nem került be, az általános iskola nem kap értesítést.

Ha minden kötél szakad: Köznevelési Hídprogram


Ha egy tanköteles korú tanuló sem a rendes, sem a rendkívüli felvételin nem jut be egy középfokú iskolába, tanulmányait a Köznevelési Hídprogramban folytatja. Az iskolaválasztás kötelező – hívja fel a figyelmet az Eduline internetes szakportál az Oktatási Hivatal tájékoztatására hivatkozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában