Ország-világ

2019.04.30. 11:03

Hondurasi tüntetők épületeket gyújtottak fel a kormány reformjai ellen tiltakozva

A hondurasi főváros legalább négy épületét, köztük a tegucigalpai polgármesteri hivatalt is felgyújtották hétfőn a kormány egészségügyi és oktatási reformjavaslatai ellen tiltakozó erőszakos tüntetők.

MTI

Bírálók szerint a tervezett reformok nagy arányú privatizációhoz és munkanélküliséghez vezetnek majd a közép-amerikai országban.


A nagyrészt csuklyát viselő tüntetők kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg az épületeket védő rohamrendőröket, akik válaszul könnygázt vetettek be a zavargókkal szemben. A Prensa című lap jelentése szerint a főpolgármesteri hivatal felgyújtott épületéből a tűzoltóknak 250 embert kellett kimenekíteniük, s a lángokban rengeteg hivatalos irat megsemmisült.


A tüntetéseket a múlt héten kezdődött iskolai és kórházi sztrájkokkal párhuzamosan hirdették meg.


Juan Orlando Hernández elnök, az Egyesült Államokkal szövetséges konzervatív kormány vezetője védelmébe vette a két reformtörvényt, amely állítása szerint új infrastruktúra megteremtését, a dolgozók jobb képzését és a szolgáltatások színvonalának emelését teszi majd lehetővé. Az elnök szövetségesei tagadják, hogy a hamarosan végszavazásra kerülő új jogszabályok az állami szolgáltatások magánosítását okoznák és tömeges elbocsátásokat idéznének elő.


"Akik tiltakoznak, nem értik vagy nem akarják megérteni a törvényt" - állította Mauricio Oliva, a kongresszus (a törvényhozás) házelnöke, Hernández pártjának frakcióvezetője. "Semmi olyan nem szerepel benne, hogy elbocsátásokra kerülne sor" - tette hozzá.

Címkék#honduras

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában