Ország-világ

2019.04.25. 16:47

EU: az egyszerűsített orosz állampolgársági eljárás támadás Ukrajna szuverenitása ellen

Az egyszerűsített eljárás keretében a hatóságok eltekintenek az oroszországi ötévi helyben lakás kötelezettségétől.

Újabb támadást jelent Ukrajna szuverenitása ellen Oroszország azon döntése, hogy ezentúl egyszerűsített eljárásban adja meg az állampolgárságot a kelet-ukrajnai szakadár területeken élőknek - hangsúlyozta csütörtökön az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője.


Maja Kocijancic kiemelte: Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán közölt rendeletének időzítése azt mutatja, hogy Moszkva célja Ukrajna további destabilizálása és a konfliktus elmélyítése.

    

Közleményében az illetékes felszólította Oroszországot, hogy tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek ellentétesek az ukrán válság politikai rendezéséről szóló, 2015-ös minszki egyezménnyel, és akadályozzák a szakadárok ellenőrzése alatt álló területek teljes reintegrációját.

    

Végezetül figyelmeztetett, hogy a minszki egyezményt minden félnek teljes mértékben tiszteletben kell tartania, illetve leszögezte, hogy az Európai Unió továbbra is határozottan kiáll Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi egysége mellett.

    

Csütörtökön Franciaország és Németország is elítélte az ukrán elnökválasztás második fordulóját követő harmadik napon kihirdetett rendeletet, amelynek értelmében az orosz belügyminisztériumnak három hónapon belül el kell bírálnia a benyújtott honosítási kérelmeket. Az egyszerűsített eljárás keretében a hatóságok eltekintenek az oroszországi ötévi helyben lakás kötelezettségétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában