Ország-világ

2019.04.28. 09:34

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak Spanyolországban

Összesen 36,9 millió választót várnak az urnákhoz, hogy döntsenek 350 alsóházi képviselői és 208 szenátusi hely sorsáról.

Munkatársunktól

A szavazás reggel 9 órától este 20 óráig tart az ország összesen 8131 településén.

   

A közvélemény-kutatások a Spanyol Szocialista Munkáspártot (PSOE) valószínűsítik győztesként, de egybehangzóan azt jelzik előre, hogy a párt nem szerez önálló kormányzóképes többséget a törvényhozásban. Megoszlanak a kutatási eredmények arról, hogy egy esetleges kétpárti baloldali vagy egy hárompárti jobboldali koalíció össze tudja-e gyűjteni a kormányalakításhoz szükséges, legkevesebb 176 mandátumot.

 

A választói bizonytalanságot rendkívül magasnak, 41,6 százaléknak mérte a spanyol társadalomkutató központ (CIS) több mint két héttel a voksolás előtt, ami egyúttal azt is jelenti, hogy ezekkel a szavazatokkal végül akár teljesen más politikai erőviszonyok is kialakulhatnak, mint amilyeneket a közvélemény-kutatások előrejeleztek.

  

Spanyolországban három és fél éven belül harmadszor rendeznek általános parlamenti választásokat. Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök azután döntött a voksolás előrehozásáról, hogy a parlament elutasította a kormány idei költségvetési javaslatát, amire több mint húsz éve nem volt példa. A parlamenti ciklus eredetileg 2020 nyarán ért volna véget.

  

A mintegy 5 millió lakosú, kelet-spanyolországi valenciai autonóm közösségben ezen a napon regionális parlamenti választásokat is tartanak.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában