Ország-világ

2019.03.25. 07:12

Új-zélandi terrortámadás: A legmagasabb szintű vizsgálatot rendelték el

A legmagasabb szintű kormányvizsgálatot rendelte el Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő hétfőn a christchurchi terrortámadás körülményeinek kiderítésére.

MTI

Március 15-én Christchurchben két mecset ellen követtek el terrortámadást, amelyben ötvenen meghaltak és ötvenen megsebesültek.


A miniszterelnök bejelentése szerint a vizsgálóbizottság annak jár utána, hogy miképpen történhetett meg a terrortámadás, a támadó hogyan jutott fegyvereihez, illetve hogyan cselekedtek a biztonsági és a titkosszolgálatok. Ez a fajta vizsgálat a legmagasabb szintű, amit Új-Zélandon a kormány kezdeményezhet.


A vizsgálatban részt vesz a biztonsági titkosszolgálat, a kormány kommunikációs biztonsági irodája, a rendőrség, a vám- és a bevándorlási hivatal is.


Szakértők a támadással kapcsolatban felvetették, hogy a hatóságok inkább a dzsihadista alapú terrorcselekedetekre összpontosítottak, semmint az egyre jelentősebb mértékű, a fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalomnak.


A történtek gyanúsítottja, egy 28 éves ausztrál fehér fajvédő, akit gyilkossággal vádolnak. Várhatóan április 5-én kell megjelennie a bíróság előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában