Ország-világ

2019.03.28. 12:04

Több tízezer fős migránskaraván készül Nyugat-Európába

Szinte kivétel nélkül mind szír migránsok.

Migránsok tízezrei tervezik, hogy a következő hetekben útnak indulnak Törökországból, illetve Görögországból Németországba – írja a Mandiner a Migrációkutató Intézet legújabb elemzése alapján. Szinte kivétel nélkül mind szír migránsok – írja az Origo.


A törökországi „remény karavánja" elnevezésű, a közösségi médiában indított kezdeményezéshez közel

40 ezer, főként szír állampolgár csatlakozott, akik a rossz életkörülmények és a magas, 60 százalék körüli munkanélküliség miatt költöznének Nyugat-Európába.

A konvoj létszáma persze akár a többszörösére is duzzadhat a családtagokkal, mivel az ingyenes szervezés és a nemzetközi humanitárius szervezetek által biztosított kíséret különösen vonzóvá teheti az utat – írja a Mandiner a tanulmány alapján.


Ezzel párhuzamosan egy Görögországban rekedt migránsokból álló karaván is szerveződik. A Migrációkutató szerint 2015-ben egy hasonló kezdeményezés eredményezte az Európai Unió felé induló tömeges migrációt.


A szervezőket az isztambuli székhelyű, körülbelül 50 szíriai civil szervezetet tömörítő Minbar al-Jamʻiyyat al-suriyya (Szíriai Egyesületek Fóruma) képviseli. A karaván célja az, hogy a jobb életre vágyó szíriaiak egy konvoj segítségével kijussanak Törökországból Európába. Az indulással megvárnák a török helyhatósági választásokat, 2019. március 31-ét.


Több szír forrás szerint, a koordinátorként dolgozó Anas Badawi lefújta az akciót, arra hivatkozva, hogy a kezdeményezés átpolitizálódott, és alkalmas lenne Törökország destabilizálására. Egy másik szervezet, a „Fariq al-amal al-tatawwuʻi" (Remény Önkéntes Csoportja) viszont cáfolta a karaván törlését, közlésük szerint a konvoj akár már március 15-én útnak indulhatott volna. Sőt, a karavánra az önkéntes csoport közlése szerint már 50 ezer migráns regisztrált, akik között a szírek mellett további arabok és afrikaiak is vannak.

Az elmúlt hetekben egyébként

több ezren gyűltek össze a szír határhoz közel eső, zömében szírek által lakott Şanlıurfában és Gaziantepben, a közösségi médiában ugyanis elterjedt, hogy 6 ezer szírnek lesz lehetősége Európába jutni. A kialakult feszült helyzetben a török rendőrségnek is közbe kellett avatkoznia.


A görögországi kezdeményezésnek pedig még Facebook-oldala is van: a „Glitter of Hope Caravan" nevű oldal. A „Reménysugár karaván" oldalán március 25-én új bejegyzést tettek közzé arab nyelven. Ebből kiderül, hogy az albán határ közelében található Ioannina nevű görög település külterületén gyűlnének össze a csatlakozni kívánók egy rögtönzött táborban. Athénból és Thesszalonikiből közvetlen buszokkal lehet majd eljutni a gyülekezési helyre.


A kiindulási pont és a korábbi nyugat-balkáni migrációs útvonalak alapján feltételezhető, hogy a karaván Albánián, Montenegrón, Bosznia-Hercegovinán és Horvátországon keresztül kívánhat eljutni Nyugat-Európába.


Az indulás tervezett dátuma 2019. április 5. A bejegyzésben arra kérik a csatlakozókat, hogy a várhatóan 7-10 napig tartó útra vigyenek magukkal sátrat, gyógyszert, élelmiszert, ruhát és pénzt. A poszt szerint egy rövid időre meg fogják nyitni előttük a görög határt.


A szervezők az út sikerességét

Allahtól és a karaván útját segítő humanitárius szervezetektől


remélik.


Az elemzés szerint a nyugat-európai, valamint a törökországi sajtó egyáltalán nem számol be a készülő migránskaravánról. Mint írják, a nyugati tagállamok és Brüsszel pozíciója teljesen érthető:


a karaván megjelenése alapjaiban cáfolná a „migrációs válság véget ért" típusú, elmúlt heteket jellemző narratívát,


és az EP-választás kampányában egyértelműen a lengyel, a magyar és az olasz kormány álláspontjának megerősödéséhez vezetne, miközben a többi nyugat-európai országban is javítaná a bevándorlást ellenző politikai erők pozícióját, és aláásná a jelenleg még többséginek számító álláspontot képviselők hitelességét.

Címkék#migráns
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában