Ország-világ

2019.03.29. 21:16

Spanyolország kikerülhet az uniós túlzottdeficit-eljárás alól

Az országnak sikerült a 3 százalékos küszöbérték alá csökkentette költségvetési hiányát tavaly.

Spanyolország az Európai Unió Stabilitási és Növekedési Paktuma által előírt 3 százalékos küszöbérték alá csökkentette költségvetési hiányát tavaly, ami lehetővé teszi, hogy kikerüljön az egy évtizede tartó túlzottdeficit-eljárás alól - közölte a spanyol pénzügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón Madridban pénteken.


María Jesús Montero elmondta: 2018-ban a költségvetés hiánya a bruttó hazai termék (GDP) 2,6 százalékára, mintegy 31,8 milliárd euróra rúgott. A 2008-as pénzügyi világválság óta először sikerült a 3 százalékos szint alá csökkenteni a deficitet.

    

A 2,6 százalék meghaladja ugyan a Brüsszel által elvárt 2,2 százalékos tavalyi hiánycélt, de kisebb a kormány által jelzett 2,7 százaléknál.

    

A spanyol kormány erre az évre 2 százalékos deficitcélt tűzött ki - tette hozzá a pénzügyminiszter, aki szerint az adatok tanúsítják Spanyolország elkötelezettségét az uniós költségvetési szabályok teljesítése iránt.

    

A dél-európai ország azután került a szigorú európai kontrollt jelentő eljárás alá, hogy a gazdasági válság hatására 2009-es költségvetési hiánya 11,4 százalékra ugrott.

    

2011-ben még 24 uniós tagállamot érintett a szankciós eljárás, mára egyedül Spanyolország maradt.

    

A spanyol gazdaság tavaly 2,6 százalékkal növekedett, ami 2014 óta a leggyengébb ütemet jelenti. 2017-ben 3,0 százalékkal gyarapodott Spanyolország GDP-je.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában