Ország-világ

2019.03.07. 08:00

Sokan készülnek a pápa csíksomlyói szentmiséjére

Május 31. és június 2. között Romániába látogat Ferenc pápa. A katolikus egyházfő június 1-jén szentmisét mutat be Csíksomlyón. Az eseményre sok magyart várnak. Aki részt szeretne venni az ünnepi eseményen, regisztrálnia kell, mert anélkül nem juthat be a Nyeregbe.

Gülch Csaba

A pontifex.ro honlapon kell bejelentkezniük azoknak, akik részt szeretnének venni Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói miséjén. A regisztráció március 31-ig tart. Valamennyi regisztráló e-mailben vonalkódos belépőt kap, amit ki kell nyomtatnia, mert anélkül nem juthat be arra a több mint tízhektáros védett területre, ahol a pápa szabadtéri szentmisét mutat be. A szervezők arra ösztönöznek minden érdeklődőt, hogy lehetőleg csoportosan jelentkezzenek, és csakis tömegközlekedési eszközökkel utazzanak Csíksomlyóra.


A Győri Egyházmegyében a plébániák önállóan szervezik a zarándoklatot. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, élén elnökével, Veres András győri megyés püspökkel, testületileg vesz részt az ünnepi alkalmon.

– Akik megfordultak már Csíksomlyón, akár hívők, akár vallásukat nem gyakorlók, azok tudják, milyen hatalmas élményt jelent az a hely, ami nemcsak fizikálisan, hanem lelkileg is sokakat gazdagít. Az, hogy idén Szent Péter utódja is részt vesz a misén, tovább növeli az ünnep jelentőségét. Annál is inkább, hiszen pápa még nem járt a kegyhelyen – hangsúlyozta Veres András. – Ez a látogatás örömteli kifejeződése a magyarság és a Szentszék szoros kapcsolatának. Bátorítunk mindenkit, hogy minél többen keljünk útra erre a történelmi alkalomra, amely lehetőség arra, hogy erősítsük magyarságunkat és az egyházhoz való kötődésünket.

 

Csíksomlyóra hajdan ötvenezren zarándokoltak, mára már ez a szám ötszázezer. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Csíksomlyóra hajdan ötvenezren zarándokoltak, mára már ez a szám ötszázezer. Fotó: MTI/Mohai Balázs


A ménfőcsanaki Gyurátz-Németh Ferencné minden évben elzarándokol a Nyeregbe, a pünkösdi búcsúra, az ünnepi szentmisére. Korábban a csanaki plébánia csoportjával érkezett, idén a téti hívekkel utazik. – Óriási megtiszteltetés ez az erdélyi magyaroknak, székelyeknek, csángóknak egyaránt. Istentől áldott hely Csíksomlyó, ahol a Szűzanya előtt a kegytemplomban mindent letehet a szívéből-lelkéből az ember. Mindenkor erőt ad a találkozás és megújuló belső késztetést ad az elkövetkezőkre – osztotta meg gondolatait a ménfőcsanaki asszony.


Fodróczy László iváni plébános is többször visszatért az ősi kegyhelyre, ő is minden alkalommal csoporttal. Az atya nagy tisztelője a Szűzanyának. – Isten jele az a hely, ahová a hajdani ötvenezer helyett már szinte évtizedek óta ötszázezren járnak. A Mindenható Csíksomlyóval megmutatja, hogy mit akar a magyarsággal: egyben tartani ezt a népet lelkiekben és közös értékeikben. A júniusi pápalátogatás hatalmas ajándék, de nemcsak a székelységnek, hanem az egész magyarságnak is – mondta el a plébános.

 

A csíksomlyói búcsúba tartó magyar zarándokvonatokat köszöntik a kolozsvári vasútállomáson 2018. május 18-án. Fotó: MTI/Biró István

A csíksomlyói búcsúba tartó magyar zarándokvonatokat köszöntik a kolozsvári vasútállomáson 2018. május 18-án. Fotó: MTI/Biró IstvánA pápalátogatással kapcsolatban kerestük Böjte Csaba ferences szerzetest is, akivel afrikai missziós útja miatt nem tudtunk beszélni. Egy helyütt viszont olvastuk szíves invitálását, amit idézünk: „Ferenc pápa jelenléte alatt a világegyház szíve majd Csíksomlyón dobog. Nagy öröm, hogy a Szentatya romániai tartózkodása alatt a somlyói Mária-kegyhelyre is ellátogat és szentmisét mutat be a híveknek. Nagy szeretettel hívjuk, várjuk a magyarországi kedves testvéreket, jöjjenek, örvendezzünk együtt a látogatásnak."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában