Ország-világ

2019.03.08. 17:22

Sérti a románokat, hogy Marosvásárhelyen székely jelkép jelent meg a vértanúk obeliszkje felújításakor

A vértanúk obeliszkje köré a székely zászlón is szereplő nyolcszögű nap alakban raknak le térköveket.

Indulatokat váltott ki Marosvásárhelyen, hogy a székely vértanúk emlékműve körüli tér rendezése során a székely szimbólumokat is használták.


Több román nyelvű helyi portál figyelmeztetett péntek délelőtt arra, hogy a vértanúk obeliszkje köré a székely zászlón is szereplő nyolcszögű nap alakban raknak le térköveket, az emlékműtől pár méterre lévő csorgón pedig a székely nap és hold közé illesztve jelent meg a "Székely vértanúk kútja" román és magyar nyelvű felirat egy fémtáblán.

    

Sergiu Papuc alpolgármester a Zi-de-zi.ro helyi portálnak elmondta: a munkálatokat a polgármesteri hivatal rendelte meg. Hozzátette: ellenőrzik, hogy a térrendezés kivitelezője a tervnek megfelelően járt-e el.

Nem akarom a November 7 negyedet úgynevezett Székelyfölddé alakítsuk. (.) Ha nem tartották be a térrendezési tervet, eltüntetjük a szimbólumokat. Nem érthetünk egyet effélével. Ezek a lépések fölöslegesen borzolják a kedélyeket Marosvásárhelyen"

- idézte a portál az alpolgármestert.

 

Fotó: Agenda de Mures

Fotó: Agenda de Mures


    

Az Agendademures.ro helyi portál arról számolt be, hogy Sergiu Papuc alpolgármester nyilatkozata után Claudiu Maior, a polgármester tanácsadója tartott helyszíni szemlét, levetette a székely mártírok kútjára kitett kétnyelvű feliratot, és közölte, hogy hamarosan átrajzolják az emlékmű körüli térkövekkel borított területet.

    

A székely mártírok emlékművénél vasárnapra, a vértanúk napjára megemlékezést és felvonulást hirdetett a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), s a megmozdulásnak a székely szabadság napja címet adta. Jövő hét csütörtökén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tartja itt a nemzeti ünnep alkalmából a központi rendezvényét, amelyre Szijjártó Péter külügyminisztert is várják.

    

Izsák Balázs SZNT-elnök közleményben nyilvánította ki csütörtökön, hogy jogsértőnek és provokatívnak tartja a székely jelképek eltávolítását. Úgy vélte, az efféle intézkedések méltatlanok az EU-elnökségét betöltő Romániához, és ellentétesek a Magyarország és Románia közötti jó kapcsolatok építésével.

Követeljük, hogy hagyják érintetlenül vagy állítsák vissza az emlékmű körüli nyolcágú csillagot, és tegyék vissza a kétnyelvű feliratot a forráshoz"

- fogalmazott közleményében Izsák Balázs.

    

Az SZNT elnöke arra kérte a marosvásárhelyi magyarokat, hogy a székely jelképek és a kétnyelvű feliratok védelmére is gondolva vegyenek részt a vasárnapi megemlékezésen és tiltakozáson. Hasonló tartalmú közleményt adott ki az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) marosvásárhelyi szervezete is. Vass Levente, az RMDSZ helyi szervezetének elnöke az MTI-hez eljuttatott üzenetében azt kérte a marosvásárhelyi magyaroktól, hogy ne dőljenek be a provokációnak, és minél nagyobb számban vegyenek részt a nemzeti ünnep alkalmából tartandó rendezvényeken.

Címkék#Románia
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában