Ország-világ

2019.03.19. 08:00

Már a kullancsszezon előtt fontos az oltás

A szakemberek szerint jóval a kullancsszezon kezdete előtt, már márciusban célszerű beadatni a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás elleni első védőoltást.

Gülch Csaba

Az enyhe teleket követően általában nagyon elszaporodnak a kullancsok, ami azért veszélyes, mert az általuk terjesztett fertőzések súlyos, életre szóló fizikai és szellemi károsodást is okozhatnak. Az elszaporodó kullancsok ma már nemcsak az erdőben, réteken, hanem a szabadtéri sporttereken, parkokban, játszótereken, kertekben is jelen vannak. A hatékony védettség miatt ezért fontos már márciusban, jóval a kullancsszezon kezdete előtt beadatni az első védőoltást, majd pár hónap különbséggel a másodikat is.


Dr. Kapiller Zoltán állatorvos, kullancsszakértő korábban lapunknak elmondta, hogy szinte alig van hazánkban olyan terület, ahol ne fordulnának elő kullancsok. A vérszívó élősködők 95 százaléka a Lyme-kór valamelyik baktériumát terjeszti.


– Mindezek ellenére nem kell félni a természetben, csak be kell tartani a szabályokat. Nagyon fontos a megelőzés. Vagyis, ha valaki bárhová zöldövezetbe indul, pikaridin hatóanyagú spray-vel fújja le vagy krémmel kenje be magát – hangsúlyozta dr. Kapiller Zoltán. – Ugyanezt tegyék a gyerekekkel is, ha kirándulni vagy táborozni mennek. Nekik praktikusabb golyós stift formájában, mert azzal villámgyorsan végig tudják görgetni a szabad bőrfelületet. Ez elriasztja a kullancsokat és négyórás biztonságot jelent. Piknikezés, strandolás közben másfél óránként érdemes kullancsvizitet tartani, az intim testtájakon, a fürdőruha alatt is.


A szakember figyelmeztetett, hogy ha valakin kullancsot találunk, azt csak a patikákból beszerezhető kullancseltávolító kanállal szabad kivenni. Ez az egyedüli orvostechnikai eszköz, amely fertőzésveszély nélkül távolítja el a vérszívót. Ne próbálkozzunk különféle praktikákkal, mert a zsírral, olajjal bekenés, a csipesszel cibálás a kullancs gyötrését okozza, ami ennek hatására a nyakában lévő nyálmirigyből bacilustartalmú nyálat enged az áldozatába.


– Ha szakszerűen eltávolítottuk a vérszívót, ne dobjuk el, hanem a gyógyszertárban beszerezhető kullancsteszttel vizsgáljuk meg, hogy volt-e benne Lyme-kór-baktérium. Akkor sem kell megijedni, ha volt. Ilyenkor fel kell jegyezni a fertőzött csípés idejét és ha furcsa lázas tünetek kezdődnek az illetőnél, akkor az orvosnak meg kell mondani, mikor és melyik testtájat érte a fertőzött kullancscsípés. Így nem csúszik félre a diagnózis, idejében megkezdhetik a beteg kezelését és az meggyógyul – mondta dr. Kapiller Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában