Ország-világ

2019.03.21. 08:00

Kerüljük a fogorvost - Csak Romániában és Bulgáriában aggódnak kevésbé az egészségükért

A magyarok háromnegyede egyszer sem volt fogorvosnál 2017-ben. Európai uniós felmérés mutat rá a fájó pontra.

Sudár Ágnes

Az Eurostat felmérése szerint Magyarország felnőtt lakosságának 74 százaléka egy év alatt egyetlenegyszer sem volt fogorvosnál, 28 százalékuk pedig körzeti orvosnál sem. Az előbbi számmal dobogóra kerültünk, de a sor végén.


Az első – de itt a legrosszabbnak számító – helyen Románia szerepel 81 százalékkal, a második Bulgária 78-cal, mi pedig holtversenyben a harmadikak vagyunk Görögországgal (74 százalék).


Lássuk azért a másik végletet is: Németországban az embereknek mindössze 13 százaléka mondta azt, hogy ő nem járt az adott évben fogorvosnál; a cseheknek és a hollandoknak a 18 százaléka, illetve a luxemburgiak 19 százaléka.

A gyerekeinket elvisszük fogorvoshoz, nálunk elenyésző az ellátást nélkülözni kényszerülő gyerekek száma. Fotó: Illusztráció

A gyerekeinket elvisszük fogorvoshoz, nálunk elenyésző az ellátást nélkülözni kényszerülő gyerekek száma. Fotó: Illusztráció

S mielőtt egy kézlegyintéssel elintéznénk, hogy „persze: a fogorvos a gazdag nemzetek kiváltsága", itt kell megjegyezni, hogy a sorban a szlovákok következnek (24 százalék náluk a statisztikai szám, szemben a mi 74 százalékunkkal). Ott tehát pont fordított az arány: a szlovákok háromnegyede legalább egyszer volt fogorvosnál 2017-ben.


Dr. Utassy Viktor győri fogorvos általános választ nem tud adni arra, hogy egy év kimaradás mekkora kár(oka)t okoz egy páciensnél, mert van, akinél valóban három év után sem látni károkat. De olyan példa is akad, teszi rögtön hozzá, akinél fél év után már volt értelme átnézetni a fogsort, mert olyan kezdődő szuvasodást, sorvadást talált, amelyet sokkal kisebb munkával lehetett helyrehozni, mint kellett volna egy év után.


De nemcsak a fogorvosokat nézték az európai statisztikusok, hanem azt is, hogy hányszor voltak az emberek körzeti orvosnál, illetve általános sebésznél.


Mindhárom esetben a németek voltak a legaktívabbak Európában, a körzeti orvos esetében csak minden tizedik német felnőtt mondta, hogy nem mutatta meg magát az orvosának. Nálunk a felnőttek 28 százalékát nem látta a háziorvos egy év alatt.


Pedig valóban lehet, hogy lenne miért doktorhoz menni: az Eurostat egy korábbi felmérése szerint a magyarok átlagosan 60 egészségesen eltöltött évre számíthatnak, miközben az uniós átlag a nők esetében 64,2, a férfiaknál pedig 63,5 év.


 Az ugyan kiderült, hogy a magyar felnőttek a saját egészségüket kevésbé féltik, de a gyerekek orvosi vizsgálatánál minden lehetséges alkalmat és módot kihasználnak.


Az Eurostat vizsgálta azt is, hogy az EU 28 tagállamában mekkora az olyan gyerekek aránya, akiknek orvosi ellátásra van szükségük, de nem jutnak hozzá. A családtagokat kérdezték erről.


Ausztriában, Németországban és Magyarországon gyakorlatilag egyetlen olyan gyerek se volt, akit szükség esetén nem látott el orvos. S ami a legmeglepőbb: a fogorvosi ellátást tekintve Magyarország az élen végzett, itt is elenyésző, mindössze 0,3 százalék volt az ellátást nélkülözni kényszerülő gyerekek száma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában