Ország-világ

2019.03.19. 09:49

Jogerős kártalanítás: ötmilliót kap az olaszliszkai lincselő

Sokáig kérdéses volt, de most már elvileg nincs akadálya annak, hogy Szögi Lajos családjának számlájára vándoroljanak a lincselő milliói.

Munkatársunktól

Az illemhellyel, a meleg víz hiányával és a szellőztetéssel volt elégedetlen a börtönben az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja. Ifjabb H. D. ötmillió forintos kártalanítást perelt ki a magyar államtól, az összeg kiutalásának pedig im­már nincs jogi akadálya – tudta meg a Bors.


Ez azt jelenti, hogy Szögi Lajos családjának immár törleszthet ifjabb H. D. A férfi 17 évet kapott, így alapvetően 2023-ban szabadulhatna, de a jó magaviseletéért akár már jövő júliusban kiengedhetik. Az áldozat családjának 46 millió forintos kártérítést ítélt meg a bíróság, ám ebből tizenkét évvel a lincselés után sem láttak egy forintot sem. Amint a család jogi képviselője, dr. Helmeczy László értesült H. D. kártalanításáról, levélben tájékoztatta erről a bírósági végrehajtót.


– Az ilyen ügyekben – mielőtt a fogvatartottnak megítélt összeget elutalnák – a bíróságnak kötelező megkeresnie a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát, hogy van-e az adott ügy terheltjével szemben kártérítési eljárás. Ha van, az ott megjelenő bankszámlára utalják a pénzt, nem pedig a terheltnek – hangsúlyozta Szabó Judit, az Országos Bírósági Hivatal bírája a Magyar Időknek. Tehát ifjabb H. D. nem tarthatja meg a milliókat.


A Szegedi Törvényszéknél a Bors arról érdeklődött, megkeresték-e a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát, és hogy folyamatban van-e a megítélt pénzösszeg rendezése, de a lap egyelőre nem kapott választ. A Bors szerette volna megkérdezni az áldozat családját képviselő dr. Helmeczyt arról, tájékoztatták-e már őket a kifizetésről, esetleg megtörtént-e már az átutalás, de tegnap nem tudták elérni.


(Lead-képünk illusztráció – a szerk.)


 

Borsonline.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában